Wednesday, December 6, 2023
Acasă Sanatate 5 lucruri la care trebuie sa fii atent daca vrei sa-ti pastrezi...

5 lucruri la care trebuie sa fii atent daca vrei sa-ti pastrezi dintii sanatosi

O dantură sănătoasă este oglinda unui întreg organism sănătos. Din această cauză trebuie să acordăm o atenție deosebită îngrijirii dinților și să acționăm preventiv. Cavitatea bucală este plină de milioane de bacterii mai mult sau mai puțin benefice sănătății noastre orale.

O parte a bacteriilor mai puțin benefice se grupează pe smalțul dinților, grupări cunoscute sub denumirea de placă bacteriană. Cu timpul, placa bacteriană afectează smalțul dentar favorizând apariția cariilor și a respirației urât mirositoare.

Astfel, este necesar să adoptăm o rutină corectă de îngrijire a dinților, ce trebuie respectată cu strictețe. Noi te sfătuim să adopți și un stil de viață echilibrat pentru a menține dantura sănătoasă. În plus, am realizat o listă cu cele mai importante aspecte de care să ții cont pentru a-ți menține dinții sănătoși.

 1. Ai grijă de dinții tăi, zilnic. Menține o igienă orală adecvată întreaga zi și nu sări peste minimul de 2 periaje zilnice obligatorii. Pe lângă acestea, utilizează apa de gură și ața dentară după fiecare periaj pentru a te bucura de o curățare eficientă a danturii tale. Totodată, un periaj dentar corect este realizat astfel:
  • poziționează periuța la un unghi de aproximativ 45 de grade față de gingii;
  • începe periajul dentar de la arcade superioară la cea inferioară, de la dreapta spre stânga sau în sens opus;
  • utilizează mișcări scurte, circulare dar nu foarte agresive întrucât acestea pot leza gingia;
  • periază atât întreaga arcadă, cât și fiecare dinte în parte, preț de câteva secunde;
  • periază atât suprafața interioară, cât și cea exterioară a dintelui;
  • curăță limba și interiorul obrajilor;
  • un periaj corect nu va dura mai puțin de 2 minute.
 2. Igienizarea periuței după utilizare. Chiar dacă pare un aspect banal, acesta este foarte important pentru a asigura o dantură sănătoasă și un periaj corect. Curăță bine periuța cu un jet puternic de apă și asigură-te că nu au rămas resturi alimentare sau pastă de dinți printre perii acesteia. Totodată, ai grijă ca sticla cu apă de gură să fie închisă corespunzător, la fel ca și recipientul cu ața dentară și depozitează-le corespunzător până la următoarea utilizare. În plus, înlocuiește periuța dentară cu una nouă, cel puțin o dată la 3 luni.
 3. Fă o programare la medicul stomatolog. Chiar dacă nu ai o afecțiune în mod special, e bine ca o dată la câteva luni să vizitezi o clinica stomatologica pentru un consult de specialitate. Medicii specialisti pot observa din timp anumite probleme ce vor fi mai ușor de remediat dacă se află în stare incipientă. Totodată, sângerările, sau retracțiile gingivale, mobilitatea dentară, halena, disconfortul în timpul masticației sau sensibilitatea la alimente cald sau reci, reprezintă un motiv urgent pentru o vizită la medicul tău stomatolog.
 4. Programează cel puțin 2 ședințe de profilaxie dentară anual. Profilaxia dentară este reprezentată de un ansamblu de proceduri stomatologice de specialitate, prin care dinții tăi sunt curățați profesional. Aceasta cuprinde detartraj, periaj profesional, identificarea cariilor aflate în stare incipientă, fluorizarea dinților. Toate aceste proceduri realizate de cel puțin 2 ori pe an îți vor asigura un zâmbet sănătos și frumos
 5. Adoptă o alimentație echilibrată cu cât mai puține dulciuri și băuturi carbogazoase. Studiile recente au arătat faptul că zaharurile și băuturile acidulate sunt printre primele aspecte legate de apariția cariilor. Acesta distrug smalțul dentar, favorizând apariția cariilor și a altor probleme stomatologice însoțite de acestea: retracții gingivale, infecții sau sensibilitate dentară. Totodată, pentru a reduce la minim efectul băuturilor acidulate asupra dinților, poți utiliza un pai pentru consumarea acestora.

În plus, pe lângă aceste sfaturi, îți recomandăm să nu alternezi băuturile și alimentele foarte calde cu cele foarte reci, să te hidratezi suficient și să îți periezi dinții după fiecare masă. Iar pentru a nu leza gingiile, în locul scobitorilor de lemn, poți utiliza ața dentară, care pătrunde mai ușor în spațiile interdentare, eliminând eficient resturile de alimente.

Astfel, dacă urmezi toți acești pași, te vei bucura de dinți curați, sănătoși și un zâmbet impecabil. Pentru consultații și programări la un medic specialist nu ezita să ne contactezi.

Dr. Andreea Jianu, autoarea acestui articol, este medic specialist ortodonţie la clinica Unique Smile, Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Descoperă tot ce trebuie să știi despre rampele auto

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău și totodată ai fost suficient de inspirat încât să te gândești la o...

Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unor parcuri cu panouri fotovoltaice!

Dacă îți dorești un parc cu panouri fotovoltaice, poți fi încrezător că este o investiție foarte bună și o soluție inovatoare și durabilă pentru...

Descoperă 5 lucruri pe care este bine să le știi despre coșurile de fum

Toate prețurile aferente întreținerii unei locuințe au crescut considerabil în ultimul an, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, precum și în contextul războiului...

Descopera informatiile de care ai nevoie inainte de a-ti face un tatuaj!

Tatuajele sunt la moda inca din trecut si nu se demondeaza daca sunt lucrate frumos, iar modelele alese sunt potrivite persoanei si o reprezinta! Fie...

Tot ce trebuie sa stim despre un implant dentar. Afla informatii utile de la specialisti

Daca te afli in situatia in care ai pierdut un dinte, atunci mergi cat mai repede la medicul dentist. In felul acesta vei evita...