Cum ne poate afecta Ego-ul și în ce mod îl putem controla

0
857

Când unul dintre clienții noștri a fost transferat pentru o promovare, a trebuit să se lupte cu un ego zbuciumat. Din cauza unui eșec, acesta s-a retras și s-a închis în el. Pe parcurs, a încetat să se mai implice, să se facă auzit în ședințe, a început să iși evite colegii și a renunțat la responsabilitățile ce îl provocau în trecut. În cele din urmă, a pierdut toate șansele de a avansa în companie.

La fel ca el, toți avem ego-uri formate din anumite convingeri, în funcție de personalitatea, talentele și abilitățile noastre.

În timp ce ego-ul este o parte din identitatea noastră, poate fi și un element ce ne tulbură. Dacă este lăsat necontrolat, ego-ul te poate determina să te manifești în moduri mai puțin productive, deloc benefice pentru cariera ta și pentru relațiile cu cei din jur.

Totuși, atunci când ai situația sub control, ego-ul tău te poate ajuta să îți construiești încrederea în tine și să dezvolți noi relații benefice. Iată un scurt ghid pentru a găsi echilibrul sănătos pe care îl cauți.

De unde știi dacă ego-ul tău este controlat?

Ego-ul tău este viclean. Nu poți ști întotdeauna în ce situație te afli. Dacă te regăsești în următoarele afirmații, este posibil ca ego-ul tău să fie afectat:

  • Ești gelos atunci când vezi reușitele celor din jur;
  • Vrei să ai întotdeauna dreptate și cauți argumente în această direcție;
  • Îți doreșt să câștigi cu orice preț, nu accepți eșecul;
  • Faci tot ce îți stă în putință pentru a fi deasupra tuturor.

Îți sună cunoscut? Ține cont de urmatoarele sfaturi și ține-ți  ego-ul sub control.

Ego-ul apare pentru a te proteja de respingerea celor din jur, aceasta fiind cea mai groaznică și profundă temere umană, cu care ne luptăm toți. Important este să recunoști tot ceea ce simți, fară a intra în defensivă din cauza ego-ului.

Atunci când îți dai seama că ai o stare negativă, gândește-te la modul în care ego-ul  își face treaba, încercând să te protejeze de durere, de stările cele mai rele. Fii pozitiv și impune-ți faptul că starea ta este bună. Asta te va ajuta să alungi chiar și cele mai negre gânduri.

Odată cu practica, vei descoperi că toate acele “ce ar fi dacă” vor deveni întrebări naturale și inofensive ce nu trebuie sa îți inducă stări de nesiguranță, de neputință.

NU permite ego-ului să te izoleze de cei din jur

Ego-ul tău poate crea o cameră de ecou. S-ar putea să crezi că ai dreptate în momentul în care spui sau gândești ceva, dar dacă ești singura voce care vorbește, pe care o auzi, de unde știi că este corect ceea ce simți? Ego-ul tău te poate determina să ignori total părerile altor persoane din echipă sau a partenerului de viață, în timpul unei discuții importante.

Pentru a construi relații puternice, trebuie să elimini definitiv acest egoism. Poți începe să faci acest lucru prin aprecierea ideilor celor din jurul tău. Se spune că două capete sunt mai bune decât unul pentru un motiv – există o diversitate de opinii și puncte de vedere ce conduc la soluții mai creative.

La muncă:

  • Ascultă-ți colegii înainte de a lua o decizie importantă;
  • Dă sfaturi utile dar nu critica, nu îi trata pe cei din jurul tău cu superioritate;
  • Îmbunătățește-ți abilitățile de coaching, astfel încât să poți ajuta oamenii să ajungă la propriile soluții – este mai bine așa decât să le spui direct ce să faca.

 

Acasă:

  • Adoptă inotdeauna un limbaj prietenos și nu îi învinui pe cei din jurul tău pentru eșecurile tale;
  • Apreciază întotdeauna punctul de vedere al partenerului tău. Mulțumește-i întotdeauna și spune-i ceea ce simți;
  • Oprește-te în momenetul în care simți că nu mai poți. O pauză va fi întotdeauna benefică. Nu trebuie să demonstrezi nimic.

 

Nu riposta fără motiv – ego-ul tău nu trebuie să îți fie dușman

Nu riposta de fiecare dată când ți se spune ceva ce nu îți convine. Analizând situația, vei realiza că nu ai întotdeauna dreptate și că trebuie să mai ții cont și de părerile celor din jurul tău. Doar așa poți învață, primind feedback din partea colegilor sau familiei.

În loc să te izolezi și să construiești ziduri în jurul tău, gândește-te la cât de multe ai de câștigat chiar și atunci când ești vulnerabil.

Cât de mult se pot îmbunătăți relațiile noastre cu cei din jur dacă uităm pentru câteva momente de mandrie și de orgoliu și ascultăm ce au de spus? Doar așa am deveni mult mai calmi și ne-am putea concentra pe ceea ce contează cu adevărat.

Frica de necunoscut este dăunătoare dar dacă refuzi să te deschizi în fața celor din jurul tău și nu asculți ceea ce au de spus, totul poate deveni mult mai rău.

Folosește-ți ego-ul ca pe un partener de nădejde în calatorie, dar fără frică de a-l da deoparte în caz de nevoie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here