Acasă Societate Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică...

Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică rezultate îngrijorătoare

Oricâte lucruri a intreprins greșit omenirea în secolul trecut- și nu am dus lipsă de asta- măcar pe un lucru puteam conta: prin prisma rezultatelor înregistrate la testele IQ, omenirea progresa.

Această evoluție constantă de creștere a mediei rezultatelor în testarea IQ este cunoscută drept “efectul Flynn”, și este o tendință înregistrată timp de decenii. Cu alte cuvinte, ori de câte ori oamenii de știință au investigat, au descoperit o creștere a coeficientului de inteligență cu aproximativ trei puncte/deceniu.

Ne-am prostit cu toții?

Surpriză, însă: potrivit celor mai recente cercetări, această tendință nu numai că a stagnat, dar s-a inversat. Oficial, empiric și statistic omenirea a început să se prostească.

Cu toate că lucruri precum educația și dieta afectează nivelul IQ-ului, și chiar dacă acești factori pot varia de la un grup sau altul, sau de la o perioadă la alta, potrivit noului studiu, nu pare să fie doar un segment al populației a cărei inteligență este în scădere: întreaga națiune a Norvegiei înregistrează rezultate negative.

Oamenii de știință din cadrul Centrului de Cercetări Economice din Ragnar Frisch, Norvegia, au analizat aproximativ 730 000 de teste IQ completate de bărbații norvegieni înaintea satisfacerii stagiului militar în perioada dintre 1970 și 2009, constatând că media rezultatelor înregistrare indică o scădere a coeficienților IQ în rândul populației: fiecare generație de bărbați norvegieni a pierdut în jur de șapte puncte de inteligență IQ.

Care este cauza?

E o veste destul de îngrijorătoare pentru adepții progresului, dar este un motiv pentru a adresa o întrebare mult mai importantă: de ce se înregistrează această evoluție în sens regresiv?

Pentru unii raspunsul este de ordin genetic: poate că o schimbare în alcătuirea genetică a  unui anumit grup  a provocat declinul, însă cercetările infirmă această ipoteză, deoarece chiar și în cazul familiilor monoparentale IQ-ul a scăzut.

Economistul Tyler Owen a pus problema astfel: „Am început să construim o societate care induce mai multă prostie”. Așadar, știm că responsabilă este mai degrabă cultura, decât natura, dar oamenii de știință sunt încă nelămuriți în privința cauzei exacte care determină acest declin. Unii pun asta în seama revoluției tehnologice, dar declinul se observă încă din anii ’70, cu mult înainte de ruptura tehnologică și apariția gadget-urilor smart. Alte explicații propuse se referă la regimul alimentar nesănătos caracteristic modernității, sau la scăderea calității în educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Hotel de 4 stele, de pe litoral, amendat din cauza unei camere nefinisate

Mirage, hotelul de 4 stele din Eforie Nord, a fost amendat, după ce un client a făcut o plângere, din cauză că nu era...

Nu ai gasit mobila bucatarie pe colt care sa iti placa? Iata cum poti obtine amenajari de lux cu piese de mobilier la comanda!

Magazinele de profil abunda de oferte standard in domeniul mobilierului, dar ele nu satisfac intotdeauna si cele mai exigente cerinte. Daca pe langa asteptarile...

Monedă virtuală lansată de Facebook. „Facilităm tuturor trimiterea și primirea de bani”

Marți, Mark Zuckerberg a vorbit oficial despre Libra, moneda virtuală ce va fi lansată de Facebook în anul 2020. „Dorim să facilităm tuturor trimiterea și...

Ion Țiriac, subiect în presa din Croația. Afirmații cu privire la modul în care s-a îmbogățit sportivul

În presa din Croația s-a scris despre Ion Țiriac, despre modul în care s-a îmbogățit sportivul român. „Acesta este cel mai bogat sportiv din istorie....

Emilia Clarke: „Am pierdut cei mai frumoși ani ai tinereții”

Emilia Clarke, mama dragonilor din serialul Game of Thrones, a declarat faptul că este supărată că a pierdut cei mai frumoși ani ai vieții,...