Acasă Societate Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică...

Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică rezultate îngrijorătoare

Oricâte lucruri a intreprins greșit omenirea în secolul trecut- și nu am dus lipsă de asta- măcar pe un lucru puteam conta: prin prisma rezultatelor înregistrate la testele IQ, omenirea progresa.

Această evoluție constantă de creștere a mediei rezultatelor în testarea IQ este cunoscută drept “efectul Flynn”, și este o tendință înregistrată timp de decenii. Cu alte cuvinte, ori de câte ori oamenii de știință au investigat, au descoperit o creștere a coeficientului de inteligență cu aproximativ trei puncte/deceniu.

Ne-am prostit cu toții?

Surpriză, însă: potrivit celor mai recente cercetări, această tendință nu numai că a stagnat, dar s-a inversat. Oficial, empiric și statistic omenirea a început să se prostească.

Cu toate că lucruri precum educația și dieta afectează nivelul IQ-ului, și chiar dacă acești factori pot varia de la un grup sau altul, sau de la o perioadă la alta, potrivit noului studiu, nu pare să fie doar un segment al populației a cărei inteligență este în scădere: întreaga națiune a Norvegiei înregistrează rezultate negative.

Oamenii de știință din cadrul Centrului de Cercetări Economice din Ragnar Frisch, Norvegia, au analizat aproximativ 730 000 de teste IQ completate de bărbații norvegieni înaintea satisfacerii stagiului militar în perioada dintre 1970 și 2009, constatând că media rezultatelor înregistrare indică o scădere a coeficienților IQ în rândul populației: fiecare generație de bărbați norvegieni a pierdut în jur de șapte puncte de inteligență IQ.

Care este cauza?

E o veste destul de îngrijorătoare pentru adepții progresului, dar este un motiv pentru a adresa o întrebare mult mai importantă: de ce se înregistrează această evoluție în sens regresiv?

Pentru unii raspunsul este de ordin genetic: poate că o schimbare în alcătuirea genetică a  unui anumit grup  a provocat declinul, însă cercetările infirmă această ipoteză, deoarece chiar și în cazul familiilor monoparentale IQ-ul a scăzut.

Economistul Tyler Owen a pus problema astfel: „Am început să construim o societate care induce mai multă prostie”. Așadar, știm că responsabilă este mai degrabă cultura, decât natura, dar oamenii de știință sunt încă nelămuriți în privința cauzei exacte care determină acest declin. Unii pun asta în seama revoluției tehnologice, dar declinul se observă încă din anii ’70, cu mult înainte de ruptura tehnologică și apariția gadget-urilor smart. Alte explicații propuse se referă la regimul alimentar nesănătos caracteristic modernității, sau la scăderea calității în educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Ceaiurile care te pot ajuta sa dormi mai bine

Simti ca nu te mai poti odihni asa cum trebuie pe timpul noptii? Atunci ar trebui sa cunosti cateva trucuri prin care sa poti...

Afla cat de usor se face achizitia unei masini second hand in leasing auto

Tot mai multe persoane aleg sa achizitioneze masini second hand, datorita multiplelor beneficii pe care acestea le ofera. Cel mai important avantaj este cel...

Avantaje la dublu: descopera durabilitatea si stilul dorit prin pardoseli decorative

In general, pardoselile nu sunt elemente carora le acordam o atentie atat de mare in timp. Totusi, calitatea si aspectul lor au un cuvant...

Lucian Bode: „Avem la TAROM un ajutor de salvare aprobat de catre Comisie”

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a mentionat faptul ca, in urmatoarea perioada, vor intra in somaj tehnic in jur de 5000 de angajati TAROM. „Companiile aeriene,...

Cum ajunge business-ul tau in primele pozitii in Google? Ai nevoie de optimizare SEO!

O componenta esentiala a marketingului digital este SEO (Search Engine Optimization), care se refera la cresterea vizibilitatii unui brand intr-o maniera controlata a rezultatelor...