Monday, September 23, 2019
Acasă Societate Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică...

Devine omenirea din ce în ce mai puțin inteligentă? Ultimele cercetări indică rezultate îngrijorătoare

Oricâte lucruri a intreprins greșit omenirea în secolul trecut- și nu am dus lipsă de asta- măcar pe un lucru puteam conta: prin prisma rezultatelor înregistrate la testele IQ, omenirea progresa.

Această evoluție constantă de creștere a mediei rezultatelor în testarea IQ este cunoscută drept “efectul Flynn”, și este o tendință înregistrată timp de decenii. Cu alte cuvinte, ori de câte ori oamenii de știință au investigat, au descoperit o creștere a coeficientului de inteligență cu aproximativ trei puncte/deceniu.

Ne-am prostit cu toții?

Surpriză, însă: potrivit celor mai recente cercetări, această tendință nu numai că a stagnat, dar s-a inversat. Oficial, empiric și statistic omenirea a început să se prostească.

Cu toate că lucruri precum educația și dieta afectează nivelul IQ-ului, și chiar dacă acești factori pot varia de la un grup sau altul, sau de la o perioadă la alta, potrivit noului studiu, nu pare să fie doar un segment al populației a cărei inteligență este în scădere: întreaga națiune a Norvegiei înregistrează rezultate negative.

Oamenii de știință din cadrul Centrului de Cercetări Economice din Ragnar Frisch, Norvegia, au analizat aproximativ 730 000 de teste IQ completate de bărbații norvegieni înaintea satisfacerii stagiului militar în perioada dintre 1970 și 2009, constatând că media rezultatelor înregistrare indică o scădere a coeficienților IQ în rândul populației: fiecare generație de bărbați norvegieni a pierdut în jur de șapte puncte de inteligență IQ.

Care este cauza?

E o veste destul de îngrijorătoare pentru adepții progresului, dar este un motiv pentru a adresa o întrebare mult mai importantă: de ce se înregistrează această evoluție în sens regresiv?

Pentru unii raspunsul este de ordin genetic: poate că o schimbare în alcătuirea genetică a  unui anumit grup  a provocat declinul, însă cercetările infirmă această ipoteză, deoarece chiar și în cazul familiilor monoparentale IQ-ul a scăzut.

Economistul Tyler Owen a pus problema astfel: „Am început să construim o societate care induce mai multă prostie”. Așadar, știm că responsabilă este mai degrabă cultura, decât natura, dar oamenii de știință sunt încă nelămuriți în privința cauzei exacte care determină acest declin. Unii pun asta în seama revoluției tehnologice, dar declinul se observă încă din anii ’70, cu mult înainte de ruptura tehnologică și apariția gadget-urilor smart. Alte explicații propuse se referă la regimul alimentar nesănătos caracteristic modernității, sau la scăderea calității în educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Leonard Doroftei: „Cred ca nu ar fi om pe strada pe care sa nu il iau in brate si sa ii spun ca il...

Fostul campion Leonard Doroftei a trasmis un mesaj, dupa ce a plecat din Romania, prin intermediul caruia explica ce ar face daca s-ar intoarce...

Care este cea mai calculata metoda de a alege un semineu pe colt? Afla acum raspunsul

Indiferent ca vrei sa iti renovezi casa, cabana sau vrei sa te apuci de o noua constructie, sunt anumite aspecte pe care nu le...

Decontarea directa pentru asigurarea RCA va fi obligatorie

Potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, in viitorul apropiat va fi obligatorie decontarea directa a asigurarilor RCA. „Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa...

Vopsire MDF sau infoliere MDF? Vezi ce merita sa alegi pentru mobilier rezistent si aspectuos

MDF-ul este un derivat din lemn extrem de apreciat, atat de clientii business, cat si de clientii persoane fizice. Nu numai producatorii de mobila...

Vrei sa stii care este pretul unui lac pentru lemn exterior? Vezi unde gasesti cele mai bune oferte

Daca te afli in cautarea unui lac foarte bun pentru a proteja (de orice fel de intemperii) mobilierul de gradina, gardurile, ferestrele si usile...