Conform legii nr.249/2015, autoritatile competente impun obiective clar stabilite privind reciclarea deseurilor de ambalaje, pe care companiile trebuie sa le respecte intocmai. In acest sens, trebuie sa existe o evidenta clara, realizata prin raportare mediu, in fiecare luna. O modalitate simpla de a scapa de aceasta responsabilitate este sa o transferi catre un OTR, respectiv o Organizatie de Transfer de Responsabilitate.
Aceasta se va ocupa, cat mai eficient cu putinta, de reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaje in numele companiei cu care a semnat un contract de transfer de responsabilitate. Astfel, te vei tine departe de eventuale sanctiuni, care nu sunt deloc mici, pentru neindeplinirea indatoririlor stabilite prin lege. Mai mult, nu trebuie sa faci eforturi substantiale pentru a indeplini obiectivele anuale impuse de norme.
Cu ce se ocupa, mai exact, o Organizatie de Transfer de Responsabilitate si de ce te scuteste
Obligatiile principale ale unui OTR (Organizatie de Transfer de Responsabilitate) sunt: preluarea totala a responsabilitatii de mediu pe care o are firma pe care o reprezinti, fie ca este producatoare, fie ca este distribuitoare de ambalaje si raportarea cantitatii de ambalaje valorificate. OTR-ul va raspunde in fata autoritatilor de mediu in toate aspectele ce tin de preluarea responsabilitatii, platind taxele pe care le datoreaza Fondului de Mediu, in cazul in care nu indeplineste obiectivele de reciclare a cantitatii de ambalaje stabilite prin lege. Cu alte cuvinte, compania ta nu va mai avea – in niciun fel – grija raportarii cantitatii de ambalaje sau grija atingerii obiectivelor impuse prin actele normative. Vei scapa de plata sanctiunilor datorate catre Administratia Fondului pentru Mediu, in cazul neindeplinirii obligatiilor.
Care sunt obiectivele de reciclare pe care trebuie sa le indeplinesti si cum poti simplifica totul
Daca decizi sa te ocupi de aceste sarcini pe cont propriu, trebuie sa studiezi atent legislatia si sa te asiguri ca vei respecta toate normele impuse prin lege, respectiv ca vei bifa obiectivele de reciclare. In caz contrar, risti sa platesti penalitati, care au o suma destul de ridicata. Obiectivele anuale de reciclare pe care le vei urmari sunt: 15% din greutatea totala a ambalajelor pentru lemn, 22,5% din greutatea totala a ambalajelor pentru plastic, 50% din greutatea totala a ambalajelor pentru metal, 60% din greutatea totala a ambalajelor pentru hartie sau carton, respectiv 60% din greutatea ambalajelor pentru sticla. Atunci cand obiectivele nu sunt atinse, se platesc taxe de penalizare pentru diferenta dintre obiectivul anual impus prin lege si obiectivul efectiv realizat. Cel mai simplu este sa predai aceasta responsabilitate unui OTR.
Ce trebuie sa verifici inainte de a colabora cu un OTR mediu: Ecologic3Rambalaje.ro e recomandat
Este important sa verifici, in primul rand, ca operatorul economic national este de tip OIREP, respectiv este licentiat de catre Ministerul Mediului pentru a prelua obligatiile privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Este recomandat sa te asiguri ca societatea in cauza detine un cazier fiscal, de unde sa rezulte faptul ca nu a savarsit fapte fiscale, vamale sau de natura financiara.
Mai mult, asigura-te ca societatea poate atesta faptul ca nu are datorii la bugetul statului si ca este contribuabil la AFM (Administratia Fondului de Mediu). In acest sens, iti recomandam sa colaborezi cu Ecologic3Rambalaje.ro, cel mai vechi OTR mediu din tara, cu o vasta experienta in acest domeniu.
Date de contact:
Tel: 0239.680.500
E-mail: contact@ecologic3rambalaje.ro