Un plasture special ce ar putea salva de la moarte numeroase victime ale unui infarct, este cea mai recentă invenţie a oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie.
Reprezentanţi ai Britsh Heart Foundation au declarat că respectivii plasturi, obţinuţi prin cultura în laborator, contribuie la repararea inimilor care au suferit deteriorări, şi ar putea ca în viitor să devină un tratament cardiac accesibil.
Acest tip de plasture cu ţesut cardiac are o mărime de 3 cm X 2 cm şi este constituit din aproximativ 50 de milioane de celule stem umane, acestea fiind programate să devină celule musculare cardiace perfect funcţionale.
Potrivit experţilor, unul sau mai mulţi astfel de plasturi ar putea fi implantaţi în viitor pe inimile pacienţilor cu istoric de infarcturi, cu scopul de a preveni recidivele şi chiar de a inversa procesul de degradare a inimii. Plasturele cu ţesut uman furnizează sprijin muşchiului afectat şi ajută la o pompare mai eficientă a sângelui. Tot prin intermediul plasturelui, anumite substanțe chimice sunt eliberate, stimulând regenerarea şi repararea celulelor cardiace afectate.
Testele de laborator au dezvăluit că aceşti plasturi încep sa ‘bată’ precum o inimă la numai trei zile de la implantare, imitând țesutul cardiac al adultului după o lună.
Teste clinice pe oameni vor fi întreprinse în următorii doi ani.
„Într-o bună zi, sperăm ca aceşti plasturi cardiaci să fie adăugaţi pe lista de tratamente pe care medicii pot să le prescrie pacienţilor în mod obişnuit după un infarct”, a afirmat Richard Jabbour, medic la Centrul de Medicina Regenerativa administrat de BHF la Londra.