Toate aceste griji și multe altele (Voi fi atacat de tâlhari? Sau mașina mea se va bloca într-un șanț?) îi sâcâie pe mai toți călătorii înainte de prima lor drumeție singuratică, dar care se evaporă imediat în fața nenumăratelor avantaje. Aici poți găsi sfaturile de top despre cum poți călători pe cont propriu cu succes.
- Cunoaște-ți punctele forte
Ești o persoană sociabilă care vrea să fie în mijlocul tuturor? S-ar putea să înnebunești dacă nu poți comunica, așa că mergi undeva unde se poate vorbi (pe limba ta).
Dacă ești mai degrabă un introvertit, uită de bariera lingvistică. Orașele vibrante sunt perfecte pentru vizionarea oamenilor, mai ales dacă au o fantastică cultură a cafenelelor.
- Stai liniștit
Încearcă o familie gazdă sau caută camere de închiriat într-un apartament – acest lucru îți oferă o conexiune automată cu rezidenții. Vei avea multe opțiuni de alegere. Chiar dacă proprietarul nu te duce în oraș, te vei alege cel puțin cu câteva ponturi locale.
Hostelurile sunt, desigur, numai bune, dar ai putea ajunge să petreci mai mult timp cu alți turiști decât cu localnicii.
- Nu te teme de propria ta companie
Să fii singur pentru lungi perioade de timp, poate fi descurajant – dar mergi mai departe. S-ar putea să înveți să-ți iubești propria companie de-a lungul drumului.
Și dacă te simți deosebit de sociabil, poți oricând să-ți faci noi prieteni. Oferă-te de exemplu să faci o fotografie unei familii cu vedere La mare sau unui grup vorbăreț lângă un bar.
- Spune pur și simplu „nu”
Uneori, în culturile mai primitoare și mai fascinate de străini, atenția pe care o primești ca și călător singuratic, poate fi puțin mai intensă. Învață să spui „Nu, mulțumesc” în limba locală, precum și „nu, absolut”, plus gestul nonverbal local pentru “nu”, care este adesea mai eficient decât ambele.
Există, de asemenea numere de ajutor local, cum ar fi poliția turistică, programate în telefon. Probabil că nu vei avea nevoie de ele, dar faptul de a ști că le ai la îndemână, îți poate oferi încredere în rezolvarea unor situații dificile.
- Fotografiază
A face din fotografiere o misiune, chiar dacă prinzi doar detaliile ciudate pe care le observi într-un loc, acest lucru poate da o structură zilei tale. Prietenii de acasă vor aprecia perspectiva ta și povestea care vine odată cu ea.
- Mănâncă bine
S-ar putea să fii tentat să trăiești doar din fast food, doar pentru a evita situațiile stânjenitoare din restaurante. Nu te lăsa ispitit. În realitate, restaurantele sunt locuri fantastice pentru a lua masa de unul singur. Ospătarii sunt bucuroși să îi ajute pe cei care zâmbesc și spun: „Am făcut o călătorie specială doar pentru a mânca aici. Ce îmi recomandați?”
Cei sociabili vor prefera, probabil, să mănânce la bar, dar nu este nici o rușine să iei o masă pentru doi.
- Trezește-te devreme
În cazul în care gândul de a merge din bar în bar de unul singur te face să mori puțin pe dinăuntru, reprogramează-ți ziua. Trezește-te devreme, savurează micul dejun (când toate gustările bune sunt încă disponibile la bufetul hotelului) și vizitează parcurile, muzeele și alte activități de zi. Dacă îți umpli ziua destul de bine, vei fi gata de culcare până în ora 21:00.
- Găsește-ți oamenii
Utilizează Facebook și alte rețele de socializare pentru a-ți face legături acolo unde vei călători. Fă cinste cu o cină prietenilor locali și vei fi surprins de cât de mulți oameni te vor întâmpina – oricine vrea să fie un ghid turistic pentru o noapte. Caută, de asemenea, obiectivele tale turistice – fan clubul pentru echipa locală de fotbal, de exemplu, sau asociația de șah.
- Distrează-te
Nu pierde din vedere lucrurile pe care le poți face atunci călătorești pe cont propriu. Unele dintre aceste beneficii sunt mărunte – fie că este vorba de a înmuia de două ori chipsurile în sosul guacamole sau să te răzgândești la fiecare oră, fără să-ți faci griji că înnebunești pe cineva.
Dar adevăratul bonus al călătoriei de unul singur este mult mai mare: libertatea pură. Poți face exact călătoria pe care ți-o dorești, și chiar dacă nu știi sigur care ar putea fi aceasta, vei avea suficient timp să-ți dai seama.
- Îmbrățișează tehnologia și filmele groaznice
Amintește-ți că este ok să-ți petreci ocazional noaptea uitându-te la TV în camera ta de la pensiune.
Și un smartphone sau o tabletă sunt o necesitate acum că există wi-fi gratuit aproape peste tot. Printre multe alte lucruri, asta înseamnă că îți poți rezerva cazarea în avans și să-ți asiguri o preluare în siguranță la destinație. Dacă te simți prea singur, poți lua legătura cu cei de acasă, știrile și podcast-urile sunt excelente pentru a umple timpul în drumețiile lungi.
- Nu-ți îngropa capul într-o carte
Este ușor să te descurajezi atunci când călătorești singur – și refugierea în paginile unui roman bun ar putea părea cea mai bună modalitate de a scăpa de privirile curioase în transportul în comun sau în restaurante.
Dar să călătorești singur înseamnă să ai șansa de a îmbrățișa cu adevărat împrejurimile, să te întâlnești, deopotrivă, cu localnicii și călătorii de-a lungul drumului; să fii mulțumit că ești pe cont propriu, dar și suficient de încrezător încât să te prezinți altor oameni atunci când vrei să fii sociabil.
- Învață puțin din limba locală
Depune efortul de a învăța câteva cuvinte și fraze înainte de a pleca. A ști cum să te prezinți, să începi o conversație de bază, să comanzi o bere și să numeri de la 1-10 face toate diferențele. Oamenii iubesc să știe că depui un efort și faci tot ce poți pentru a interacționa, chiar dacă ești puțin ruginit.
- Ia-ți măsuri de siguranță
Călătoria de unul singur poate fi plină de satisfacții, dar fii tot atât de atent la măsurile de siguranță ca și cum ai călători în doi sau într-un grup. Ai grijă noaptea în marile orașe, fii atent la escrocheriile locale și cu ochii pe obiectele tale de valoare.
Ești pregătit să profiți la maximum de prima ta călătorie de unul singur?