Thursday, January 16, 2025
Acasă Sanatate De ce nu trebuie să ne înfometăm pentru a pierde greutate?

De ce nu trebuie să ne înfometăm pentru a pierde greutate?

Ce se întâmplă în corpul uman atunci când suferă de înfometare?

Spre deosebire de postul religios, dietele prin înfometare au ca strict obiectiv pierderea de greutate, dar principiul de restricţie severă le face să se asemene postirii. În general, aceste diete presupun abţinerea de la consumul alimentelor solide, care sunt înlocuite doar de lichide. Unele metode mai blânde permit consumul unor alimente solide, în cantitate insuficientă însă pentru a produce energie.

Înfometarea sau postul diminuează semnificativ resursele de energie ale organismului, pe care îl slăbesc, iar ca reacţie de conservare, acesta preia din rezervele de grăsime stocată, ceea ce duce la pierderea de greutate, dar numai în primă fază. Este principalul motiv pentru care cei care pun în practică această metodă severă sunt entuziasmaţi de semnele iniţiale de slăbire. Dar ce se întîmplă în faza următoare?

Adevărul este că în definitiv, nu grăsimea dispare, ci ceva mult mai important: masa musculară! Ce se întâmplă? Precum o baterie mobilă la putere redusă, corpul omenesc înfometat intră într-un mod de conservare, încetinind drastic metabolismul, proces ce atrage după sine pierderea de masă musculară preţioasă.

Iată etapele schimbărilor care se petrec în corp atunci când te înfometezi pentru mult timp:

  1. Etapa întâi

În primele ore de înfometare, corpul începe să apeleze la rezervele stocate de glucoză, pentru a suplini pierderea de energie. Dacă înfometarea se prelungeşte, corpul trece la rezervele de grăsime şi proteine, în încercarea sa de a menţine nivelul glucozei din sânge la cote normale.

  1. Etapa a doua

A doua zi consecutivă de înfometare: de acum corpul îşi ia energie din grăsimile stocate. Sunt folosite proteinele care nu sunt esenţiale pentru supravieţurire, iar musculatura începe să se degradeze.

3. Etapa a treia

Dupa circa două săptămâni de înfometare, începe faza cu adevărat riscantă, atunci când cele mai importante grupe de muşchi sunt consumate pentru energie. Curând, corpul începe să preia proteine într-un fel ce împiedică funţionarea normală la nivel celular. De aici riscurile pot fi chiar fatale.

Simptome şi efecte secundare ale înfometării

Efectele secundare ale înfometării sau postului prelungit nu sunt deloc neglijabile, iar dacă recunoaşteţi simptome precum, dureri de cap, ameţeli, slăbiciune şi oboseală, ar trebui să consultaţi un doctor. Înfometarea prelungită poate duce la deficit de fieri şi anemie, scăderea funcţiei renale şi hepatice, dar şi la anomalii ale sistemului imunitar, care la rândul său slăbeşte. Există în acest punct şi riscuri cardiace, provocate de deficitul de vitamine şi minerale.

Consumul de laxative sau alcool, cuplat cu înfometarea, duc la deshidratare şi stări acute de oboseală. Cu cât mai severă şi prelungită este această “dietă”, cu atât mai grave sunt complicaţiile şi simptomele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Tatuaje pe picioare pentru fete: idei stilate care îți pun personalitatea înse evidență

Când vine vorba de tatuaje, picioarele sunt una dintre cele mai versatíle și creative zone pe care le poți alege. Indiferent dacă vrei ceva...

Știai că există sisteme de stingere pentru incendiu care detectează automat focul? Iată ce spun experții!

Tehnologia a schimbat modul în care ne trăim viețile, dar și sistemele de siguranță pe care le avem. Practic, în zilele noastre, există sisteme...

Descoperă tot ce trebuie să știi despre rampele auto

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău și totodată ai fost suficient de inspirat încât să te gândești la o...

Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unor parcuri cu panouri fotovoltaice!

Dacă îți dorești un parc cu panouri fotovoltaice, poți fi încrezător că este o investiție foarte bună și o soluție inovatoare și durabilă pentru...

Descoperă 5 lucruri pe care este bine să le știi despre coșurile de fum

Toate prețurile aferente întreținerii unei locuințe au crescut considerabil în ultimul an, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, precum și în contextul războiului...