Afla cum poti sa alegi cel mai eficient insecticid

0
981

Orice substanta toxica utilizata pentru uciderea insectelor se numeste insecticid. Aceasta substanta este utilizata in special pentru combaterea daunatorilor care ataca si deranjeaza omul, care infesteaza plantele si culturile sau care sunt purtatori de boli in anumite zone.

Clasificarea produselor cu insecticid

Substantele si produsele care se ragasesc sub denumirea de insecticid pot fi calsificate in mai multe moduri, pe baza formulei chimice, a actiunii toxicologice sau a modului in care penetreaza.

Majoritatea produselor de insecticid sintetic patrund pe toate cele trei cai, din acest motiv o clasificare mai buna se poate face pe baza compusilor chimici pe care ii contin.

Produsele cu insecticid pot fi atat sintetice dar si organice, aparand in mod natural in plante, precum si produse anorganice. Multe produse cu insecticid sunt acceptate si aprobate in culturile ecologice. Ca mod de aplicare, cel mai des intalnit este pulverizarea pe plante sau suprafete unde se intalnesc insectele.

Utilizarea de insecticid are numeroase beneficii pentru traiul uman, atat din punct de vedere al obtinerii hranei cat si al confortului personal. Prin tinerea sub control a populatiilor de insecte daunatoare se poate preveni deteriorarea culturilor, a depozitelor de alimente, precum si raspandirea anumitor boli.

Pulverizarea de insecticid se poate face si in zonele urbane, pentru reducerea populatiei de tantari si alte insecte care sunt purtatoare de boli (cum ar fi malaria). Cu ajutorul acestei metode, au fost reduse si chiar eradicate boli cu efecte mortale care afecteaza oamenii.

Un produs insecticid poate fi eficient prin:

  • Ingestie (otravuri)

Acest tip de insecticid este toxic doar daca este ingerat pe gura. Este cel mai util impotriva insectelor care au parti ale gurii muscatoare sau proiectate pentru mestecat. Sunt incluse in aceasta categorie omizile, gandacii si lacustele. Produsele cu insecticid care isi fac efectul prin ingestie sunt cele arsenicale (verde de Paris, areseniat de plumb si arseniat de calciu) si compusii fluorului (florura de sodiu si criolitul). Modalitatea de aplicare este prin pulverizare sau sub forma de praf pe frunzele si tulpinile plantelor afectate de insectele respective. Produsele cu insecticid de ingestie au fost inlocuite cu produse de sinteza, care sunt mai putin periculoase pentru oameni si animale.

  • Penetrarea invelisului corpului (otravuri de contact)

Acest tip de insecticid patrunde in pielea insectelor si este utilizat impotriva afidelor, care sug sucurile din plante, strapungand suprafata frunzelor sau a tulpinilor. Produsele cu insecticid de contact pot fi impartite in doua grupe principale:

  • compusi naturali – nicotina (obtinuta din tutun), piretru (obtinut din flori de Chrysanthemum cinerariaefolium și Tanacetum coccineum), rotenona, (obtinuta din radacinile speciilor Derris și a plantelor înrudite), dar si uleiuri (obtinute din petrol). Produsele cu insecticid natural au in general un efect de moment si nu protejeaza impotriva invaziilor prelungite.

si

  • compusi organici sintetici – sunt in prezent principalul agent pentru controlul insectelor. In general patrund usor in insecte si sunt toxice pentru o gama larga de specii. Principalele produse cu insecticid sintetic sunt: hidrocarburile clorurate, fosfatii organici si carbamatii.
  • Inhalare (fumiganti)

Sunt produse cu insecticid toxic, care intra in sistemul respirator al insectelor. In aceasta categorie de insecticid sunt incluse substante chimice precum cianura de hidrogen, naftalina, nicotina si bromura de metil. Principalul efect este asupra insectelor din depozite sau din pepiniere.

Utilizarea produselor cu insecticid trebuie facuta cu precautie, pentru a se evita contaminarea mediului si dezvoltarea de specii rezistente. Insecticidele pot afecta negativ si alte organisme, in afara de insectele daunatoare.

Unele insecticide au o durata scurta de actiune sau sunt metabolizare de insectele care le ingereaza. Alte insecticide sunt persistente si atunci cand sunt aplicate in mod repetat pot patrunde in mediu.

Puteti gasi o gama larga de produse sigure si prietenoase cu mediul inconjurator, cum este si insecticid Affirm, intr-un magazin de profil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here