În anul 1916, John D. Rockefeller, tatăl industriei petroliere, a devenit primul miliardar din lume. Aproape un secol mai târziu, în 2015, s-au înregistrat 536 miliardari americani, dintr-un total de 1.826 de miliarde în întreaga lume, potrivit Forbes, un număr destul de scăzut, după ce în anul 2014 s-au înregistrat 2.325 de miliardari, 609 dintre aceștia doar pe teritorul americii.
Identificarea tuturor miliardarilor este dificilă, deoarece mulți dintre ei sunt reticenți în a-și declara public toate averile. De asemenea, pentru cei mai mulți oameni bogați, nu creșterea sumelor este principalul obiectiv ci activitatea lor comercială. În cartea „Trump: Arta Afacerii”, Donald Trump, mogulul imobiliarelor clasat pe locul 405 în lista Forbes în anul 2015, explică faptul că banii nu au fost niciodată pentru el o adevărată motivație. „Adevărata satisfacție este să te menții în joc.”, a declarat acesta.
Potrivit Biroului de recensământ al SUA, în anul 1916, Rockefeller a fost singurul miliardar din cei 102 de milioane de oameni din Statele Unite. Astăzi, presupunând că numarul miliardarilor va continua să crească la o rată istorică de 6,49% anual, vor exista peste 4.800 de miliardari americani până în anul 2050, sau un miliard pentru fiecare 91.000 de persoane din populația estimată de 439 milioane de americani. Visele de a deveni miliardar nu mai sunt atât de îndepărtate cum se credea odinioară.
Ce este un miliardar?
Un miliardar este o persoană care are o avere cu valoare netă de 1 miliard de dolari sau mai mult. Cu alte cuvinte, dacă îți poți vinde toate activele pe bani, îți poți rambursa datoriile și după aceea mai ai 1 miliard de dolari în bancă, ești miliardar. Dacă ai 1 miliard de dolari în active cu datorii de 900 de miliioane de dolari, nu ești nici pe departe miliardar, deși tu și familia ta sigur nu vă veți face griji cu privire la plătirea colegiului sau obținerea unei pensii consistente.
Un miliard de dolari, ca orice sumă mare de bani, poate fi uneori foarte greu de înțeles. De exemplu, un miliard de dolari reprezintă toți banii încasați, în decursul unei vieți, de trei bărbați care au lucrat toată viața 40 de ore după ce s-au angajat la vârsta de 21 de ani, lucrând minim 8 ore în fiecare zi, fără nicio zi de concediu medical.
În ceea ce privește puterea de cumpărare, un miliard de dolari este echivalentul următoarelor:
- 1,53 milioane de bilete cumpărate anual pentru unul dintre parcurile tematice Disney;
- 900 de automobile Cadillac CTS, câte unul pentru fiecare zi, timp de 60 de ani, sau câte 2 Honda Civic pe zi, pentru aceeași perioadă de timp;
- Mai mult de 95 de milioane de meniuri de la Pizza Hut sau 167 de milioane de meniuri Big Mac cu cartofi prajiți și băutură răcoritoare;
- Mai mult de 2.000.000 de runde la Pebble Beach Golf Links în California;
- 000 de curse petru o croazieră de 121 de zile, în jurul lumii, pe Regina Elizabetha. Un miliard de dolari v-ar permite să locuiți cu încă 415 de prieteni pe durata unui an pe un vas de croazieră, navigând în locuri exotice.
În timp ce unii miliardari aleg să achiziționeze iahturi și mașini scumpe, să călătorească în locuri exotice, să zboare în privat jet-uri și să dețină conace în întreaga lume, alții se feresc de astfel de expuneri și încearcă să ducă o viață cât mai liniștită, fără a încerca să iasă din tipare.
Warren Buffett, al treilea pe lista Forbes, încă mai trăiește în aceeași casă din Omaha, Nebraska, pe care a cumpărat-o în urmă cu 50 de ani pentru mai puțin de 30.000 de dolari. Și miliardarul David Green evită utilizarea unui avion privat, preferând să călătorească cu autocarul.
Caracteristici și experiențe comune ale miliardarilor
Deși miliardarii sunt indivizi unici, aceștia au și foarte multe experiențe comune:
În urma unui studiu, se pare că 90% dintre miliardarii de pe lista Forbes au peste 45 de ani. Bineînteles că există și excepții de la regulă, cei mai tineri alăturându-se celor mai bogați oameni din lume, datorită unor produse ce au revoluționat era tehnologică. La vârsta de 25 respectiv 26 de ani, Evan Spiegel și Bobby Murphy au fondat aplicația mobilă Snapchat și au primit pentru aceasta oferte în valoare de până la 19 miliarde de dolari în februarie 2015, potrivit CNN. La vârsta de 31 de ani, Elizabeth Holmes a fondat Theranos, o companie de testare a sângelui evaluată în anul 2014 la suma de 9 miliarde de dolari. Mark Zuckerberg, în vârstă de 31 de ani, are o avere estimată ce depășește 30 de miliarde de dolari datorită Facebook.
Dacă am analiza studiile miliardarilor din topul Forbes, am observa faptul că educația este importantă dar nu și necesară în acest context. Aproape două treimi din miliardarii listați de Forbes sunt absolvenți de colegiu. Dintre cei 400 de miliarde din Statele Unite, 29 au diplome de master și 21 de doctorat. Se pare că 30% dintre bogații listați de Forbes nu au terminat studiile, inclusiv Bill Gates (Microsoft) și Mark Zuckerberg (Facebook), ambii abandonând studiile pe care le-au început la Harvard. Nu doar o familie bogată este cheia pentru a ajunge în topul Forbes. Se pare că 60% dintre miliardari au făcut averi doar pe propriile puteri, inclusiv Bill Gates, Buffett și Ellison, ale căror familie era de clasă mijlocie.
În urma unor scurte analize, constatăm și faptul că miliardarii nu au fost tocmai cei mai norocoși pe plan sentimental. Se pare că nu este ușor să trăiești cu un miliardar sau cu o persoană ce se implică în permanență în creșterea averii. Bill Gates a fost căsătorit cu Melinda Gates timp de 21 de ani, în timp ce Carlos Slim Helu și Buffett au devenit văduvi după 32 de ani, respectiv 52 de ani, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și Michaell Dell (numărul 47 în topul Forbes), au avut relații ce au durat mai mult de 20 de ani. Eric Schmidt a fost căsătorit mai mult de 30 de ani, iar Phil Knight a avut un mariaj de aproape 50 de ani.
Microsoft (Gates, Paul Allan și Steve Ballmer), Google (Larrt Page, Sergey Brin și Eric Schmidt), Amazon (Bezos) și Facebook (Zuckerberg) sunt companii a căror realizare a fost posibilă doar datorită tehnologiei. Alți miliardari participă direct la piețe financiare, mobilizând fondurile proprii cu investitorii de capital pentru a obține câștiguri cât mai mari. Magnații imobiliari și-au construit averi prin faptul că dețin și dezvoltă proprietăți imobiliare, ceea ce mulți numesc sistem clasic de pârghii de plată minimă și ipotecă imensă. În acest grup intră și Donald Brin (numărul 64 în topul Forbes), Donald Trump (numărul 405 în topul Forbes), Jeff Sutton (numărul 557 în topul Forbes) și David Walentas (numărul 1.054 în topul Forbes).
Cheia pentru a deveni miliardar
Obținerea statutului de miliardar nu este doar o chestiune de muncă și determinare continuă, deși și acestea sunt ingrediente cu adevărat importante. Așa cum meționează Justine Musk, soția lui Elon Musk, „O mulțime de oameni lucrează din greu și fără vreo vină, din ghinion sau din cauza mediului greșit și circumstanțelor nefericite – reușesc să obțină doar o sumă medie pentru a supraviețui de pe o zi pe alta. Determinarea și munca grea sunt necesare dar nu cele mai importante pentru a deveni miliardar.”
Ce ar trtebui să faceți pentru a avea mai multe șanse de a deveni miliardari
-
Bazați-vă pe propriile instincte
Lucrați la propria idee și nu încercați niciodată să îi copiați pe alții. Încercați să descoperiți ce își dorește lumea și insistați pe acea direcție. De exemplu, povestea unui tânăr care a încercat să găsească un taxi în Paris și nu a reușit stă la baza înființării companiei UberCab, prin dezvoltarea unei aplicații mobile care să conecteze toți șoferii în același loc. Aplicația a fost lansată în anul 2010, în San Francisco, fiind acum disponibilă în foarte multe țări ale lumii. Cei doi co-fondatori ai companiei Uber – Travis Kalanick și Garrett Camp – au fost clasați la numărul 283 pe lista Forbes, fiecare cu o avere cu o valoare netă estimată la 5.3 miliarde de dolari.
Potrivit Forbes, doi studenți din MIT, Drew Houston și Arash Ferdowski au fondat un serviciu de gazduire de fișiere în 2007, deoarece uitau în mod constant stick-urile de memorie. Serviciul creat de ei, Dropbox, a fost evaluat la o sumă de peste 10 miliarde de dolari. CEO-ul său, Drew Houston (numărul 1.533 în topul Forbes) are o avere de aproximativ 1.21 miliarde de dolari.
-
Trebuie să aveți mereu visuri mărețe
Trebuie să aduceți întotdeauna lumii ceva unic, măreț, convingător și cu adevărat util. La vârsta de 19 ani, Bill Gates a fost unul dintre primii care au recunoscut că PC-urile ar putea revoluționa mediul afacerilor, educația, comunicarea și divertismentul dacă ar deveni mult mai simplu de utilizat și ar putea să fie deținute de oricine. Acest gând a dus la fondarea companiei Microsoft.
Jeff Bezos, fondatorul site-ului Amazon.com, și-a dat seama că un viitor în care comercianții virtuali ar castiga teren în fața celor ce dețin magazine fizice este din ce în ce mai aproape. Astfel, visul lui a devenit realitate în scurt timp.
-
Nu trebuie să vă fie teamă de eșec
Nu trebuie să vă gândiți întotdeauna la greșelile ce ar putea să apară pe parcurs sau la eșecuri. Asta vă va putea demoraliza și vă va dermina să vă abateți repede de la drumul lung pe care trebuie să îl parcurgeți.
-
Întotdeauna aveți nevoie de parteneri de încredere
Nimeni nu va obține statutul de miliardar dacă lucrează de unul singur. Toți avem nevoie de ajutor așa cum Batman l-a avut pe Robin, Gates l-a avut pe Paul Allen și apoi pe Steve Ballmer pentru a construi Microsoft.
Întotdeauna ai nevoie de un sprijin dar și de critici constructive ce pot veni doar din partea unui partener de încredere.
-
Gândiți-vă mereu la client
Degeaba ai idei minunate dacă acestea nu folosesc nimănui. Întotdeauna pe primul plan ar trebui să fie nevoia clientului. Doar așa poți avea succes și poți deveni miliardar.
Dacă ești miliardar nu înseamnă neapărat că ești și fericit. Russell Simmons, co-fondatorul DefJam a menționat că: „Dacă știu 15 miliardari, știu 13 oameni nefericiți.” Deseori, cei care doresc să ajungă miliardari sacrifică familia, prietenii și relațiile, ceea ce la un moment dat va duce la eșec sau la nefericire.