Se numeste „batog” orice produs alimentar preparat din spinarea pestelui. Se poate prepara din mai multe soiuri de peste si se mai numeste si „stocfis”, in anumite zone ale tarii. Principiul de realizare a batogului se bazeaza pe uscare, iar istoria alimentului de acest tip dateaza de foarte multa vreme, atunci cand pestele uscat era utilizat ca hrana pentru marinari sau soldati.
Astazi, renumitul batog de crap cucereste papilele gustative ale tuturor iubitorilor de peste. Este realizat din crap argintiu si afumat la rece, cu lemn de esenta tare. Secretul gustului autentic este, de fapt, piperul verde, considerat condimentul ce face legatura dintre Delta Dunarii si Marea Neagra, specific zonei Dobrogei. Se mai foloseste zahar si sare, iar pestele este dezosat si depielat. Pestele gata preparat se gaseste in marile lanturi de magazine, vidat.
Este un produs traditional, realizat pe baza unei retete transmisa din generatie in generatie
Gurmanzii inteleg – cu adevarat – valoarea nepretuita a culturii gastronomice dobrogene. In aceasta zona a tarii, cu influente de la greci si alte nationalitati, au luat nastere preparate cu o savoare autentica, ce se pastreaza si astazi. Un produs emblematic este batogul de crap argintiu, o specie simbol pentru Delta Dunarii. Se utilizeaza fileuri mari, ce intra in procesul de afumare, locul unde se petrece magia gustului. Savoarea este datorata fumului de esenta tare, ce invaluie pestele si ii confera o textura si o aroma cu totul si cu totul aparte. Batogul este un deliciu deltaic, atunci cand este preparat conform retetei originale. Reteta contine cateva ingrediente de baza: pestele in proportie de 94%, fara oase si piele, si condimente simple: zahar, sare si boabe de piper verde, un ingredient nelipsit din zona Dobrogei si preparatele sale.
Are beneficii multiple asupra sanatatii: contribuie la buna functionare a inimii si a creierului
Pentru ca vorbim despre un produs preparat din crap, nu putem sa trecem cu vederea peste implicatiile pe care le are asupra organsmului consumul acestui soi de peste. Crapul argintiu este considerat unul dintre cei mai sanatosi pesti din lume, ce asigura nutrienti vitali pentru organism. Pestele este o sursa esentiala de proteine, vitamine si minerale, contribuind la buna functionare a organismului. Acizii grasi Omega-3 din componenta lui contribuie la cresterea nivelului de serotonina, numit si „hormonul fercirii”, motiv pentru care consumul de peste combate depresia. Benefic 100% pentru organism, batogul de crap nu ramane doar un simplu preparat delicios, ci si extrem de sanatos. Consumat in mod regulat, ofera protectie impotriva afectiunilor frecvent intalnite in randul populatiei, si echilibreaza intreg organismul.
Icre de stiuca 100% bio, batog, rapane, cotlete de peste si alte preparate naturale: vezi oferta Deltaica.ro
Capturat la setca si navod de comunitatea locala, pestele preparat sub brandul Deltaica.ro este 100% bio. In realizarea preparatelor se utilizeaza numai si numai ingrediente naturale, lipsind – cu desavarsire – E-urile, conservantii si ameliatorii de gust sau colorantii.
Deltaica.ro este o afacere transmisa din generatie in generatie, ce are ca valoare fundamentala respectul pentru natura si pentru cultura gastronomica locala. Cumpara din marile magazine icre de stiuca, macrou, scrumbie, batog, rapane, cotlete de peste si alte zeci de preparate naturale din peste, aflate sub semnul Deltaica.ro. Te vei bucura de savoarea 100% autentica a gustului si de valoarea nutritionala maxima pe care ti-o ofera pestele preparat natural.
Date de contact
Tel: 0729.995.529
E-mail: vanzari@deltaica.ro