De mii de ani, oamenii beau vin si se bucura de beneficiile acestuia asupra sanatatii. Daca este consumat in cantitati moderate, acesta ofera o multime de avantaje. Bogat in antioxidanti, vinul este o bautura accesibila oricui, motiv pentru care a devenit atat de populara in intreaga lume.
Vinul este nelipsit de pe masa in cadrul unor evenimente sau momente importante pe care oamenii le sarbatoresc, insa consumatorii trebuie sa stie ca unele vinuri ii pot ameti mai rapid decat si-ar putea imagina. Datorita gustului placut, acestia pot uita de continutul ridicat de alcool si ajung sa consume cantitati mai mari decat ar fi indicat.
Exista o linie fina care face diferenta intre moderat si excesiv
Consumul excesiv de vin poate fi daunator pentru sanatate, insa consumat in cantitati rezonabile poate oferi reale beneficii consumatorilor.
Vinul rosu este una dintre cele mai populare bauturi de pe planeta, iar studiile arata ca acesta are o serie de avantaje pentru sanatate. Acesta contine antioxidanti cu efect antitumoral, contribuie la calitatea odihnei, are rol antiinflamator si ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. In plus, un studiu efectuat in America arata ca persoanele care consuma vin rosu sunt mai putin predispuse riscului de a raci in sezonul rece.
Vinul alb ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace, contribuie la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii, are un continut caloric scazut si contine substante nutritive care ajuta la mentinerea sanatoasa a tesuturilor pulmonare. Persoanele care consuma vin alb au mai putine sanse sa simta mahmureala de a doua zi, in comparatie cu efectele vinului rosu.
De ce vinul spumant imbata consumatorul mai repede decat un alt tip de vin?
Principalul motiv pentru care vinul imbata este alcoolul pe care il contine. Prin urmare nu vinul este cel care da starea de betie, ci alcoolul acestuia. Din cauza gustului placut si, uneori, dulce, oamenii sunt tentati sa consume o cantitate mai mare de vin, astfel ca si cantitatea de alcool din organism este mai mare, ceea ce duce la aparitia starii de betie.
Un tip popular de vin este cel spumant. Consumat moderat, prezinta o serie de beneficii pentru sanatate: imbunatatirea memoriei si a starii de spirit, evitarea problemelor respiratorii, netezirea pielii. Acesta este consumat indeosebi la ocaziile speciale, insa consumatorii nu trebuie sa uite un lucru: un vin spumant ii poate imbata mai repede decat si-ar putea imagina!
Vinul spumant se consuma cu usurinta, datorita gustului foarte placut, insa starea de betie se instaleaza foarte rapid. Motivul il constituie prezenta bulelor din vinul spumant. Dioxidul de carbon din sampanie mareste viteza de absorbtie a alcoolului in sange. Mahmureala de a doua zi va fi destul de neplacuta dupa un consum excesiv de sampanie.
Cum se bea vinul pentru a evita instalarea rapida a betiei?
Potrivit sfaturilor oferite de Raftul cu Bauturi, pentru ca o persoana sa evite ameteala trebuie sa consume o cantitate moderata de vin, indiferent ca e alb, rosu sau spumant. Vinul nu se bea niciodata pe stomacul gol. In caz contrar, consumatorul poate fi luat prin surprindere si o sa piarda controlul mai repede decat ar fi crezut.
Pentru ca unele vinuri induc starea de betie mai rapid decat altele, asa cum este cazul sampaniei, acestea trebuie consumate in cantitati mai reduse. Efectul vinului spumant este si mai rapid daca persoana care il bea nu a mancat bine inainte. Ca sa evite o betie neplacuta, oricine trebuie sa evite amestecarea bauturilor. Aceste combinatii au efecte extrem de neplacute mai ales a doua zi.