Când vine vorba despre despărţiri, oricât de mult şi bine ne-am pregati, fie că suntem iniţiatorul lor sau invers, suferinţa nu poate fi evitată. Despărţirile pot fi chiar mai dureroase decât sentimentul de a fi inşelat.
Şi atunci, cum putem să ne desparţim de partenerul nostru provocând cât mai puţină durere? Adevărul e că răspunsul depinde de la relaţie la relaţie, dar există şi sfaturi care pot veni în ajutorul oricui se află în această situaţie. Despre ele te invităm să afli în acest articol.
Modalităţile prin care ne putem despărţi de partenerul nostru sunt numeroase, dar toate se pot reduce la patru variante generale de abordare. Există, astfel:
- Metoda evitării
- Metoda tonului pozitiv
- Metoda directă
- Metoda manipulativă
Dupa cum poţi intui, unele din aceste metode sunt mai compasionale, în vreme ce altele sunt egoiste. Atunci când ne despărţim cu compasiune, încercăm să arătăm că ne pasa cu adevarat de cealaltă persoană, că preâuim rolul pe care îl joacă în viaţa noastră, ţi că ne dorim- în masura în care este posibil- să păstrăm o legatură cu persoana de care ne despărţim.
Metoda evitării este un mod de acţiune pasiv, prin care se evită confruntarea, dar semnele există: ne retragem încet din relaţie, evitând convorbirile care contează, sperând că cel de alături va înţelege care este situaţia.
Metoda tonului pozitiv este la fel de comună: ‘nu eşti tu problema, ci eu’. Metoda directă este atunci când eşti sincer şi categoric, iar cea manipulativă este atunci când implici o altă persoană în acest scop, care să facă ‘treaba murdară’ în locul tău.
Desparţirile directe şi cele care fac uz de un ton pozitiv sunt de regulă privite ca despărţiri ce implică un nivel mai mare de compasiune, dar nici celelalte abordări nu trebuie văzute ca fiind lipsite de acest sentiment.
Atunci când iubim cu adevarat pe cineva, avem nevoie sa ştim ce fel de persoana este şi cum ar fi mai potrivit pentru celălalt să afle vestea despărţirii. Dacă simţi că vrei să ‘scapi’, că nu mai e loc de altceva, evitarea sau manipularea s-ar putea dovedi chiar cele mai potrivite abordari, mai ales dacă vrei să dai de înţeles că nu mai vrei nimic de a face cu cealaltă persoană.
Aşadar, când şi de care strategie de despărţire să te foloseşti? Nu există un răspuns categoric. Depinde de relaţia pe care o ai cu partenera/partenerul. Fii sincer: dacă îţi pasă de persoana de alături, dacă ai încredere in ea, pui preţ pe prietenia pe care o aveţi, şi nu îţi doreşti să dispară de tot din viaţa ta, atunci poate ar fi indicat să îţi faci curaj şi să i te adresezi direct. Partenerii mai pasionali, mai intenşi, sunt pe de altă parte mai predispuşi la reacţii precipitate, şi e probabil să le fie mai bine daca primesc vestea altfel. Durerea nu poate fi evitată.
Ce este mai important de reţinut acum este că felul în care decurge o despărţire te poate face sa înţelegi cum s-a simţit persoana de lânga tine chiar în timpul relaţiei, nu doar la capătul ei. Este foarte important, fiindcă asta îţi va fi de folos în procesul vindecării, şi de aici vei desprinde lecţii foarte valoroase pentru viitor.