Nu toate celulele deteriorate mor: unele se conservă în stare de senescenţă, fără a se mai diviza, dar capabile de a produce semnale chimice- lucru ce ar putea juca în curând un rol major în lupta împotriva îmbătrânirii, arată platforma Sciencealert.com.
Va deveni bătrâneţea mai blândă în viitorul apropiat?
Se pare că aceste celule şi substanţele pe care le produc sunt implicate în procesul de îmbătrinire, de aceea îndepărtarea lor se poate dovedi benefică pentru un proces de îmbătrânire mai sănătăs şi la adăpost de complicaţii neplăcute. Un studiu recent, efectuat la Universitatea din Texas oferă o bază pentru această teorie.
În luna ianuarie, cercetătorul Nicolas Musi și colegii săi de la Universitatea din Texas au publicat rezultatele unui studiu în care au tratat 14 pacienți care suferă de fibroza pulmonară idiopatică (IPF) cu leziuni pulmonare, oferindu-le o combinație de medicamente menite să acţioneze prin eliminarea celulelor senescente.
Pe parcursul a trei săptămâni, pacienții au luat nouă doze de medicamente pentru leucemie, iar la finalul studiului, pacienţii au reuşit să se deplaseze pe o distanţă mai mare decât înainte, în acelaşi interval de timp, arătând şi alte semne de îmbunătăţire a stării generale.
Acest studiu-pilot constituie astfel un prgres major pentru tratarea bolilor asociate înaintării în vârstă.
Ce urmează?
Pentru moment, este dificil de afirmat în mod categoric dacă respectiva combinaţie medicamentoasă se va dovedi eficientă pe termen lung ca tratament împotriva îmbătrânirii, dar cercetătorii sunt determinaţi să continue acest demers. De altfel, aceştia testează deja tratamentul pe un grup de 15 pacienţi cae suferă de afecţiuni pulmonare, precum şi pe 20 de persoane cu afecţiuni renale cronice.
“Dacă vedem semnale de eficacitate și nu întâlnim efecte secundare foarte rele, vom încerca să ajungem la persoanele aflate în situaţii mai puțin amenințătoare pentru viață”, a declarat cercetătorul James Kirkland pentru MIT Technology Review. “