Wednesday, December 6, 2023
Acasă Arta & Cultura A început a 8-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic...

A început a 8-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”

Peste 2300 de filme vor fi difuzate în cadrul ediției a 8-a a Festivalului „Lună Plină” ce va avea loc în perioada 8 – 11 august în Biertan, județul Sibiu.

„24 de lungmetraje și 18 scurtmetraje selectate din peste 2300 de filme, un cine-concert trepidant, un workshop de machiaj îngrozitor, ture horror de pedalat, un escape room înspăimântător, un concert înfiorător, târg de produse handmade și petreceri monstruoase în fiecare seară. Acesta este meniul cu care Luna Plina îi așteaptă pe împătimiții genului horror.

Ediția cu numărul opt a Festivalului de Film Horror & Fantasic Lună Plină, care are loc între 8 și 11 august, în Biertan, județul Sibiu, marchează 35 de ani de la lansarea primului film din iconica franciză horror care ni l-a adus în visuri și-n coșmaruri pe inegalabilul și terifiantul Freddy Krueger prin retrospectiva seriei Cosmar pe Elm Street / Nightmare on Elm Street. Publicul Lună Plină va avea ocazia să vadă pe marele ecran întreaga serie originală de șapte filme ce-l au ca personaj principal pe criminalul cu pulover roș-verde și mănușă cu cuțite.

În urma selecției de peste 2300 de filme realizată de Cătălin Mesaru, directorul artistic al festivalului, au fost alese 24 de lungmetraje și 18 scurtmetraje. De neratat sunt Luz al lui Tilman Singer, un vertij de imagini psihedelice și muzică înfricoșătoare, Abrakadabra (regia: Luciano Onetti, Nicolas Onetti), un tribut adus cinemaului șaptezecist de gen și, în special, giallo-urilor, FMM, nemurire (regia: Federico Scargiali), o comedie neagră cu hipioți, luchadores și șamani, Vircolac (regia: Adrian Panek), o reinterpretare în cheie nazistă a cărții “Impăratul Muștelor” și Un cuțit în inimă (regia: Yann Gonzalez), un thriller queer a cărui acțiune se petrece în Parisul anilor ’70.

Cele 18 scurtmetraje aflate în competiție arată care este trend-ul genului horror în țări precum Canada, SUA, Belgia, România, Spania sau Irlanda și invită publicul să voteze preferatul, în mod clasic, prin metoda țărușului.

Anul acesta sarbătorim și 40 de ani de la lansarea capodoperei cu nemorți a unuia dintre cei mai importanți regizori de gen ai Italiei: Lucio Fulci și al său eminamente perturbant Zombie din 1979, ce se va proiecta pentru prima oară în România, pe un ecran de cinematograf. De neratat midnight screening-ul filmului cult Rocky Horror Picture Show, ocazie cu care spectatorii sunt invitați să danseze, să se costumeze, să urle și să arunce cu orez.

Proiecțiile în aer liber au loc la Grădina Melies (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohiala) și la Cinema Vertigo (curtea interioară a Școlii generale din apropierea campingului). Proiecțiile din interior au loc în Sala Karloff (fostul cinematograf din clădirea Căminului Cultural) și Sala Ion Hobana, iar biletele și abonamentele pot fi luate de pe Eventbook http://bit.ly/BileteȘiAbonamente dar și de la fața locului, la Info Point-ul din Piața Centrală.

De la Lună Plină nu vor lipsi nici petrecerile, ghost-hunt-ul, atelierele fantastice, plimbările cu bicicleta sau targul de produse tradiționale și hand-made.

The Dungeon vin pentru a cincea oară la festival și invită echipele la un ghost hunt terorizant, undeva într-o temniță, alături de Anabelle, papușa posedată. Doar cei ce vor găsi kit-ul care alungă demonul vor scăpa de spaimă. Detalii aici http://bit.ly/EscapeRoomTheDungeon.

Fanii filmelor horror sunt chemați să scoată monstrul din ei, trebuie doar să zică AbraCADAVRA într-un mesaj privat pe pagina de Facebook a festivalului (http://bit.ly/2yGYoTs) și se vor înscrie la un workshop gratuit, de două zile, în care vor învăța alături de make-up artistul Claudia Ioana să facă din machiaj și bodypainting răni, mușcături și zgârieturi.

Statul la filme va fi compensat cu pedalatul în neștire atât vineri, cât și sâmbătă, pe două trasee impresionante ce includ ghidaj și pranz. Înscrierile se fac pe pagina evenimentului http://bit.ly/TurăHorror2019.

Cine-conertul de anul acesta aduce în prim-plan filmul mut Caruța fantomă (Suedia, 1921, 86 min.) cu sound-design live redat de FOLEY’ALA feat. IRINA MARGARETA NISTOR și un prolog cu Ingmar Bergman. http://bit.ly/Cine_Concert

Omagiul adus Bisericii Fortificate din Biertan este punctat prin concertul “Bach-Violoncello”, un proiect ce împletește într-un mod armonios creațiile pentru vioară și violoncel ale lui Johann Sebastian Bach, grație transcripțiilor lui Andrei Kivu, primul violoncelist român care a interpretat în concert integrala Suitelor pentru violoncel de Bach. http://bit.ly/Bach-Violoncello

Tot în aceeași locație, pentru prima oară în Biertan veți putea face cunoștiință cu MetaOrganum #PORTABIL, o instalație interactivă audio-video care are ca suport orga din interiorul Bisericii Evanghelice din Biertan, Sibiu. Alcătuită din punct de vedere tehnic dintr-un ansamblu care presupune video mapping, laser tracking și sound design, instalația propune interacțiunea directă a vizitatorilor cu orga, vineri și sâmbătă între orele 21:00 – 00:00. Detalii aici: https://facebook.com/MetaOrganum

Cinefilii au la dispoziție pentru cazare pensiunile din zona, dar și un camping îngrădit și păzit, dotat cu dușuri și toalete publice, un punct de predare a obiectelor de valoare și barul “La Țăruș”. Mai multe detalii despre cazare găsiți aici http://bit.ly/CazareBiertan.

Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/lunaplinafestival/

Festivalul de Film Horror și Fantastic “Lună Plină” este un proiect organizat de Asociația Film și Cultură Urbană

Cu sprijinul: CNC, Primaria Biertan

Sponsori: Banca Transilvania, Carmangeria Moldovan, PMA

Parteneri media: Rock FM, TVR Cluj, Radio România Cultural, Cinefan, Movienews”, s-a transmis prin intremediul comunicatului de presă publicat pe Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Descoperă tot ce trebuie să știi despre rampele auto

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău și totodată ai fost suficient de inspirat încât să te gândești la o...

Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unor parcuri cu panouri fotovoltaice!

Dacă îți dorești un parc cu panouri fotovoltaice, poți fi încrezător că este o investiție foarte bună și o soluție inovatoare și durabilă pentru...

Descoperă 5 lucruri pe care este bine să le știi despre coșurile de fum

Toate prețurile aferente întreținerii unei locuințe au crescut considerabil în ultimul an, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, precum și în contextul războiului...

Descopera informatiile de care ai nevoie inainte de a-ti face un tatuaj!

Tatuajele sunt la moda inca din trecut si nu se demondeaza daca sunt lucrate frumos, iar modelele alese sunt potrivite persoanei si o reprezinta! Fie...

Tot ce trebuie sa stim despre un implant dentar. Afla informatii utile de la specialisti

Daca te afli in situatia in care ai pierdut un dinte, atunci mergi cat mai repede la medicul dentist. In felul acesta vei evita...