Tuesday, September 22, 2020
Acasă Familie şi Relaţii Demitizarea întâlnirilor online. Află totul de la Dr. Gwendolyn Seidman

Demitizarea întâlnirilor online. Află totul de la Dr. Gwendolyn Seidman

Deși se tot speculează faptul că întâlnirile online nu sunt benefice și că nu au niciun viitor, Dr. Gwendolyn Seidman dărâmă acest mit și ne dă câteva sfaturi utile.

Dating-ul online este din ce în ce mai popular însă, cu toate acestea, dezinformarea abundă în ceea ce privește această întreprindere. Să examinăm patru mituri comune și să aflăm de ce sunt greșite.

  1. Toată lumea minte

Există o convingere pe scară largă că site-urile de dating sunt pline de oameni necinstiți care încearcă să profite de cei singuri și naivi. Cercetările arată că există o tendință generală de exagerare a profilurilor de dating online, dar această tendință este generală și în dating-urile offline. Fie că este vorba de întâlniri online sau offline, oamenii sunt mai predispuși să mintă într-un context al întâlnirilor romantice, decât în alte contexte sociale. Cele mai comune minciuni ale celor care-și dau întâlniri online țin de vârstă și aspectul fizic. Denaturările flagrante despre educație sau despre statutul relației sunt rare, în principal pentru că oamenii realizează că, odată ce întâlnesc pe cineva în persoană și încep să dezvolte o relație, minciunile grave vor fi, cel mai probabil, dezvăluite.

  1. Dating-ul online este pentru cei disperați

Există încă, în mod surprinzător, unele stigmatizări legate de dating-ul online, în ciuda popularității sale generale. Mulți oameni continuă să o vadă ca un ultim refugiu pentru persoanele disperate care nu pot obține o întâlnire “în viața reală”. Multe cupluri care se întâlnesc online sunt conștiente de acest stigmat și, dacă intră într-o relație serioasă, pot ajunge să inventeze alte povești despre modul în care s-au întâlnit. Această alegere poate juca un rol în perpetuarea acestui mit, deoarece multe cupluri fericite și de succes, care s-au întâlnit online, nu împărtășesc aceste informații cu alții. De fapt, cercetările sugerează că nu există diferențe semnificative de personalitate între cei care se întâlnesc online și cei care se întâlnesc offline. Există unele dovezi ale faptului că cei care se întâlnesc online sunt mai sensibili la respingerea interpersonală, dar chiar și aceste constatări au fost amestecate. În ceea ce privește caracteristicile demografice ale dater-ilor online, un sondaj amplu, folosind un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți recent căsătoriți, a constatat că în comparație cu cei care și-au întâlnit partenerii offline, cei care s-au întâlnit online aveau mai multe șanse de a funcționa împreună, fie ei hispanici sau de un statut socio-economic superior – nu tocmai un portret demografic al rătăciților disperați.

  1. Relațiile online sunt sortite eșecului

O credință comună este că dragostea găsită online nu poate dura. Deoarece dating-ul online nu are un trecut prea îndepărtat, este greu să se evalueze pe deplin succesul pe termen lung al relațiilor care au început pe Internet, dar două sondaje au încercat să facă acest lucru.

Într-un studiu autorizat de site-ul de dating eHarmony, Cacciopo și colegii săi au analizat un eșantion reprezentativ la nivel național de 19.131 de adulți americani care au fost căsătoriți între anii 2005 și 2012. Peste o treime dintre aceste căsătorii au început cu o întâlnire online (și aproximativ jumătate dintre acestea au avut loc printr-un site de matrimoniale). Cât succes au avut aceste căsătorii? Cuplurile care s-au întâlnit online erau semnificativ mai puțin predispuse la divorț sau despărțiri (5,96% dintre cuplurile online față de 7,67% dintre cuplurile offline care și-au încheiat relațiile. Dintre cei care încă erau căsătoriți, cuplurile care s-au întâlnit online au raportat o satisfacție maritală mai mare decât a celor care s-au întâlnit offline. Aceste rezultate au rămas semnificative din punct de vedere statistic, chiar și după controlul anului de căsătorie, sexului, vârstei, etniei, venitului, educației, religiei și al locului de muncă.

Cu toate acestea, rezultatele unui alt sondaj foarte mediatizat au sugerat că relațiile online au o probabilitate mai mică de a se transforma în căsnicii și, mai degrabă, de a se destrăma. Acest sondaj a utilizat, de asemenea, un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți americani. Cercetătorii au chestionat persoanele implicate la momentul respectiv în relații romantice, dintre care 2643 s-au întâlnit offline și 280 dintre aceștia s-au întâlnit online.

Cum putem reconcilia aceste rezultate aparent conflictuale?

În primul rând, constatarea că perechile care se întâlnesc online sunt mai puțin susceptibile de a se căsători se bazează pe o interpretare inexactă a datelor. Sondajul special analizat pentru acel articol a supraeșantionat cuplurile homosexuale care au constituit 16% din eșantion. Cuplurile homosexuale din sondaj s-au întâlnit cel mai probabil în mediul online, și în mod natural, este foarte puțin probabil că acestea s-au căsătorit, dat fiind faptul că, cel puțin la vremea la care au fost colectate datele, ei nu se puteau căsători legal în majoritatea statelor. Setul de date folosit în acest articol este disponibil public și propria reanalizare a confirmat că, dacă analiza ar fi controlat orientarea sexuală, nu ar exista dovezi că perechile care s-au întâlnit online ar fi mai puțin susceptibile să se căsătorească în cele din urmă.

Statisticile din spatele constatării că perechile care s-au întâlnit online au mai multe șanse de a se despărți, țin într-adevăr de o examinare minuțioasă, dar cu siguranță aceste rezultate nu reprezintă ultimul cuvânt, având în vedere micul eșantion de numai 280 de cupluri care s-au întâlnit în mediul online, în comparație cu peste 6.000 de cupluri din studiul elaborat de Cacioppo și colegii săi. Deci, constatările despre longevitate sunt oarecum amestecate cu studiul mai amplu, sugerând că perechile online sunt mai funcționale. Oricum ar fi, este greu de dovedit dacă relațiile online sunt sortite eșecului.

Cu toate acestea, cuplurile care s-au întâlnit online raportează mai puțin sprijin pentru relațiile lor din partea familiei și a prietenilor decât cei care s-au întâlnit prin rețeaua lor socio-organică, un factor care poate duce la probleme de relaționare. Dar, de asemenea, descurajarea măsurilor de sprijin social pentru relații a fost raportată și de cuplurile care s-au întâlnit în baruri, sugerând că variabila cheie nu ține atât de mult de locul în care s-au întâlnit, ci de cine le-a făcut cunoștință și în ce măsura erau deja integrați în cercurile lor sociale existente și/sau cunoscuți de prietenii și familiile lor înainte de începerea relației. Aceasta creează o provocare pentru cei care se întâlnesc online, dar există unele dovezi că perechile ce se întâlnesc online ar putea fi oricum mai fericite decât contrapartea lor offline.

  1. Algoritmii de potrivire sunt mai potriviți decât căutările individuale

Unele site-uri de dating online, cum ar fi eHarmony, folosesc algoritmi de potrivire, în care utilizatorii completează o serie de unități standard de personalitate și sunt apoi potriviți cu colegii “compatibili”. O analiză făcută de Eli Finkel și colegii săi nu a constatat dovezi convingătoare că acești algoritmi fac o treabă mai bună de potrivire a oamenilor decât orice altă abordare. Potrivit lui Finkel, una dintre principalele probleme ale algoritmilor de potrivire este că se bazează, în primul rând, pe similitudine (de exemplu, ambii oameni sunt extrovertiți) și complementaritate (de exemplu, o persoană este dominantă, iar cealaltă este supusă) pentru a cupla oamenii. Ba chiar mai mult, cercetările arată că compatibilitatea trăsăturilor de personalitate nu joacă un rol major în eventuala fericire a cuplurilor. Ceea ce contează cu adevărat este modul în care cuplul va crește și se va schimba în timp; modul în care vor gestiona situațiile conflictuale; și dinamica specifică a interacțiunilor dintre ei – nici una dintre acestea nu poate fi măsurată prin teste de personalitate.

Celebrul site de dating online OkCupid potrivește utilizatorii bazându-se pe similitudinea răspunsurilor lor la diferite întrebări despre personalitate și stil de viață. Într-un experiment, site-ul a reprezentat în mod eronat compatibilitatea utilizatorilor cu ceilalți, ceea ce i-a determinat pe oameni să creadă că ceilalți erau compatibili fie în proporție de 30%, fie de 60% sau 90%. Uneori, aceste proporții afișate au fost corecte, alteori nu au fost (de exemplu, o potrivire de 30% a fost afișată ca o potrivire de 90%). Aceste date-uri l-au determinat pe co-fondatorul site-ului OkCupid, Christian Rudder, să concluzioneze că “simplul mit al compatibilității funcționează la fel de bine ca adevărul”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Alege un primar cu initiative – Ai incredere in Stefan Daniel Badea

Stefan Daniel Badea candideaza la functia de primar pentru comuna Crevedia Mare din partea Aliantei USR – PLUS si evidentiaza, in cadrul interviului, ca...

Descopera mai multe informatii despre site-urile de matrimoniale

Esti in cautarea sufletului pereche?  Te simti singura si iti doresti sa gasesti marea dragoste? Atunci trebuie sa accesezi site-urile de matrimoniale care sa...

Ochelarii de protectie preferati pentru stilul tau de ciclism . Alege-i pe cei perfecti

Ciclismul este un sport minunat pentru minte si corp, intrucat ofera o multitudine de beneficii atunci cand este practicat cu regularitate. La nivel de...

Descopera care este importanta semnelor de circulatie

  Semnele de circulatie au fost prezente in trafic inca din cele mai vechi timpuri. Potrivit https://www.i-drpciv.ro/semne-de-circulatie/ primele semne rutiere au fost cele care indicau...

Sisteme de supraveghere la preturi super avantajoase. Afla de unde le poti achizitiona

Paza buna trece mereu primejdia rea, indiferent ca este vorba de sediul firmei tale sau, pur si simplu, de propria locuinta. Astazi ai la...