Wednesday, June 29, 2022
Acasă Familie şi Relaţii Importanța unui tată implicat pentru buna dezvoltare a copilului

Importanța unui tată implicat pentru buna dezvoltare a copilului

Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului, tații sunt la fel de importanţi precum mamele. Psychology Today explică: „Paternitatea se dovedește a fi un fenomen complex și unic, care are consecințe enorme în creșterea emoțională și intelectuală a copiilor”.

Erik Erikson, un pionier în lumea psihologiei copilului, afirmă că iubirea tatălui și dragostea mamei sunt diferite din punct de vedere calitativ. Tații „iubesc mai periculos”, pentru că dragostea lor este mai „așteptată, mai mult instrumentală” decât iubirea mamei.

Un tată are o contribuție unică în creşterea copilului, una care nu poate fi reprodusă de nimeni altcineva. Iată unele dintre cele mai convingătoare moduri prin care implicarea tatălui face o diferență majoră în viața copilului.

Taţii cresc copiii într-un mod diferit

Expert în parenting, dr. KylePruett explică faptul că părinții au un stil distinct de comunicare și interacțiune cu copiii. Încă de la vârsta de opt săptămâni, sugarii pot face diferența dintre interacțiunea cu mama și tatăl. Indiferent dacă își dau seamă sau nu, copiii învață, prin experiență pură, că bărbații și femeile sunt diferite și că aceştia au moduri diferite de a face faţa vieţii. Această înțelegere este esențială pentru dezvoltarea lor.

Taţii se joacă într-un mod diferit

Taţii gâdilă mai mult, se luptă și își aruncă copiii în aer (în timp ce mama spune „Nu atât de sus!”). Taţii își urmăresc copiii, uneori prefăcându-se că sunt „monștri înspăimântători”.

Expertul în paternitate John Snarey explică faptul că acei copii care se luptă cu taţii lor învață că mușcăturile, lovirea și alte forme de violență fizică nu sunt acceptabile. Ei învață stăpânire de sine, fiind atenţionaţi atunci când „ajunge” și când e cazul să se liniştească. Atât fetele cât și băieții învață un echilibru sănătos de timiditate și agresiune.

Taţii sporesc încrederea

Mergi la orice loc de joacă și ascultă părinții. Cine îi încurajează pe copii să se urce puțin mai sus, să meargă pe bicicletă puțin mai repede sau să lovească mingea puțin mai tare? Cine îi încurajează pe copii să fie atenți? Mamele protejează și tații încurajează copiii să îşi depăşească limitele. Luate separat, fiecare dintre aceste stiluri de parenting pot fi nesănătoase. Prima poate avea tendința de a încuraja riscul fără a lua în considerare consecințele. A doua tinde să evite riscul, ceea ce poate să împiedice dezvoltarea independenței și încrederii. Luate împreună într-un mod armonios, ele ajută copiii să fie în siguranță, în timp ce îşi extind experiența și îşi sporesc încrederea.

Tații comunică diferit

Un studiu important a arătat că mamele și tații se comportă diferit atunci când vorbesc cu copiii. Mamele își vor simplifica cuvintele și vor vorbi la nivelul copilului. Bărbații nu sunt la fel de înclinați să-și modifice limbajul pentru cel mic. Calea mamei facilitează comunicarea imediată; calea tatălui îl provoacă pe copil să-și extindă vocabularul și abilitățile lingvistice – o fundație importantă a succesului academic.

Tații disciplinează diferit

Psihologul educațional Carol Gilligan ne spune că taţii pun accentul pe justiție, corectitudine și datorie (bazate pe reguli), în timp ce mamele subliniază simpatia, îngrijirea și ajutorul (bazate pe relații). Tații tind să respecte și să aplice regulile sistematic și strict, învăţând copiii conceptele de corect şi greşit şi consecinţele lor. Mamele tind spre graţie și simpatie, oferind un sentiment de speranță. Din nou, oricare dintre aceste abordări disciplinare de la sine nu sunt bune, dar împreună creează un echilibru sănătos și corect.

Tații pregătesc copiii pentru lumea reală

Tații implicați ajută copiii să vadă că atitudinile și comportamentele au consecințe reale. De exemplu, tații sunt mai predispuși decât mamele să le spună copiilor că, dacă nu sunt drăguți cu ceilalți, copiii nu vor să se joace cu ei. Sau, dacă nu au rezultate bune la școală, nu vor intra la o facultate bună sau nu vor obține locul de muncă dorit. Tații ajută copiii să se pregătească pentru realitatea și asprimea lumii.

Tații oferă o privire asupra lumii oamenilor

Bărbații și femeile sunt diferiţi. Mănâncă altfel, se îmbracă diferit. Ei se confruntă cu viața în mod diferit. Fetele și băieții care cresc împreună cu un tată sunt mai familiari, mai siguri pe ei și mai curioși de tot ce se întamplă în jur.

Fetele cu tați implicați, căsătoriți, au mai multe șanse să aibă relații mai sănătoase cu sexul opus, deoarece ele învață cum este indicat să se comporte bărbații față de femei. Ele știu ce comportamente sunt nepotrivite, ele au, de asemenea, o familiaritate sănătoasă cu lumea oamenilor –  nu se întreabă cum se simte o barbă aspră a unui bărbat sau cum e să fie îmbrățișate de brațe puternice. Aceste cunoștințe creează siguranță emoțională şi le protejează din a fi manipulate de bărbații prădători.

Băieții care cresc împreună cu tații sunt mai puțin susceptibili de a fi violenți. Ei își afirmă masculinitatea și învață de la tații lor cum să canalizeze masculinitatea și puterea lor în moduri pozitive. Tații îşi ajută fiii să înțeleagă sexualitatea, igiena și comportamentul masculin, în moduri adecvate vârstei. Sociologul David Popenoe, explică: „Tații sunt mult mai mult decât alți adulți în casă. Tații implicați – în special tații biologici – aduc beneficii pozitive copiilor lor, pe care nici o altă persoană nu este la fel de probabil să le aducă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Impartirea mancarii de pisici pe categorii de varsta – Junior vs. Adult

Daca am avut macar o pisica de-a lungul vietii noastre sau daca avem prieteni care au pisici, stim cu siguranta ca sunt niste fiinte...

La ce sa fii atent atunci cand cumperi tabla de acoperis faltuita: 3 criterii esentiale

Tabla acoperis faltuita se bucura de popularitate in aceasta perioada, mai ales pentru ca se poate aplica pe casele modulare, tiny houses si alte...

Top 3 motive pentru care varstnicii aleg sa se mute intr-un camin de batrani

Privind situatiile altor oameni din exterior, multa lume crede ca decizia de a merge la un camin de batrani este a familiei si nu...

De ce sa mananci batog de crap? Afla care este cel mai bun preparat disponibil in comert

Se numeste „batog” orice produs alimentar preparat din spinarea pestelui. Se poate prepara din mai multe soiuri de peste si se mai numeste si...

Cauti un cabinet ginecologic in Bragadiru? Iata la ce aspecte trebuie sa fii atenta atunci cand alegi medicul

Daca esti in cautarea unui cabinet ginecologic Bragadiru, trebuie sa stii ca exista destul de multe optiuni. Cel mai important este, insa, sa nu...