Ce este poliamoria?
Poliamoria este totuși diferită și nu este un aranjament de căsătorie, la fel ca situațiile amintite mai sus. Oamenii ce sunt adepții poligamiei au impresia că pot iubi mai multe persoane în același timp, având impresia că dragostea pe care noi putem să o oferim nu este limitată.
Într-adevăr, dragostea este infinită însă investițiile în relații și resursele nu sunt la fel. De aceea, aceste relații nu vor rezista niciodată în timp, pe termen lung. Deși la început totul pare roz, la un moment dat se va instala o tensiune insuportabilă ce va duce inevitabil la destrămarea tuturor celor construite, deoarece nu putem investi aceleași sentimente în mai multe locuri, pe termen lung. Niciodată nu putem privi mai multe persoane în același fel, indiferent de cât de importante sunt pentru noi, iar acest lucru duce la destrămarea relațiilor poligame.
Chiar dacă ne dorim să investim în mai multe locuri sentimente, noi suntem egoiști și la un moment dat ne vom schimba valorile, astfel încât să ne fie doar nouă bine. Este de înțeles faptul că întotdeauna ne dorim mai mult de la o relație. Vrem ca partenerul nostru de viață să ne ofere totul și chiar și atunci când o face, noi avem impresia că nu este destul. Asta ne determină să mai căutăm încă o sursă ce ne poate aduce ceea ce ne dorim, dar nu mereu obținem ceea ce visăm.
Dacă punem accent pe nevoile mai multor parteneri, iar partenerii noștri fac și ei, la rândul lor, același lucru, oare crește starea noastră de bine? Dacă împărțim totul în mai multe părți, oare primim mai mult decât înainte?
Ne eliberăm cu adevărat atunci când ne implicăm în mai multe relații în același timp?
Ar trebui ca o femeie să fie „primară” într-o relație poligamă?
Fiind pe primul loc într-o astfel de relație, ar însemna că partenerul oferă acelei persoane mai mult interes, mai multă iubire, îi oferă o importanță aparte. O astfel de femeie aflată pe prima scară din punct de vedere ierarhic va fi mai fericită? Va reuși să se mențină acolo și să primească mai mult decât restul?
O relație poliamoroasă este despre „eu, eu și eu”
Noi, oamenii, suntem uimitori atunci când vine vorba de construirea unei relații, de realizarea unor lucruri alături de altă persoană. Legăturile pe care le formăm și capacitatea noastră de a iubi ne asigură supraviețuirea într-o lume plină de răutăți și de tentații. O relație stabilă ne ajută să fim mai puțin vulnerabili în exterior, dar oare conviețuirea alături de mai multe persoane poate face același lucru?
Noi încercăm să facem tot ce e mai bine pentru viața noastră și deși avem impresia că poligamia ne poate feri de unele neplăceri ce pot apărea într-o relație, trebuie să știți că și acolo gelozia este la fel de intensă ca în cazul relațiilor monogame.
Cum poate o femeie care este pe deplin atașată de un bărbat să excludă total gelozia? Cum poate aceasta să se detașeze de toate aceste reacții primare, involuntare? În relațiile poligame, toți partenerii încearcă să fie cât mai igăduitori, însă adevărata iubire nu va putea fi niciodată lipsită de gelozie. Poligamia este doar o modalitate de a obține mai multă libertate, o încercare de a primi mai multă iubire, sex, entuziasm și acceptare din partea oamenilor.
Chiar și în relațiile obișnuite, în momentul în care un partener nu vrea sau nu este capabil de a oferi totul, celalalt caută tot ceea ce îi lipsește în altă parte. În poligamie nu se va produce o ruptură definitivă, deoarece tot ceea ce lipsește alături de o persoană va fi găsit lângă alta, însa din punct de vedere sentimental lucrurile vor sta tot diferit.
Indiferent de situație, întotdeauna ne dorim mai mult
În general vorbind, se pare că bărbații intră în astfel de relație doar pentru un plus de încredere și pentru imaginea pe care o formează vis a vis de cei din jurul lor. Aceștia se vor simți mult mai bărbați dacă se vor afișa alături de mai multe femei cu care, bineînțeles, împart chiar și cele mai intime momente.
Totuși, în acest tip de relație, mereu cineva va ceda, se va sătura de toate situațiile confuze și se va întoarce la valorile monogame de bază.
În fiecare dintre noi, în permanență se declanșează stimuli emoționali ce ne determină să luăm anumite decizii din impuls.
De ce ar intra o femeie într-o relație poliamoroasă?
În general, femeile au mai multe motive pentru care ajung să intre într-o astfel de relație. În momentul în care femeile ajung să empatizeze cu acest stil de viață, ele au impresia că aceasta este cea mai bună alegere. Acestea cred că trebuie să facă în permanență compromisuri pentru a-și satisface toate nevoile sexuale și emoționale și pentru a obține mai multă încredere în forțele proprii. De obicei, o femeie ce ajunge să creadă într-o astfel de relație are tendința de a se deschide mult prea ușor celor din jurul ei și de a se preda în cele mai nepotrivite momente. Unele femei chiar își doresc o relație poligamă, altele renunță ușor atunci când își dau seama că nu pot trăi în astfel de condiții, iar altele o fac pentru că nu își doresc să fie loiale dar au nevoie de un partener pe care să nu îl rănească, unul care să aibă întotdeauna încă o persoană pe care să se bazeze.
De ce să trăiești lângă un om care nu va fi îndrăgostit niciodată doar de tine?
Atunci când un om este cu adevărat îndrăgostit, nu va dori să își împartă partenerul cu nimeni. O relație adevărată trebuie să fie profundă, iar asta se poate realiza doar în doi. Dacă o femeie are încrederea necesară și se consideră o persoană care merită totul, de ce și-ar dori să împartă ceva cu cei din jurul ei?
Poligamia nu este un lucru greșit însă nu puteți afirma că sunteți loiali atunci când inima și corpul aparțin mai multor persoane. Puteți iubi, puteți investi sentimente, însă nu va exista niciodată loialitate. Bărbaților le va fi întotdeauna mai greu să se îndrăgostească de o femeie ce este adepta poligamiei. Pentru o astfel de relație pe termen lung, toți partenerii trebuie să se îndepărteze emoțional de ceilalți implicați în relație, pentru a îndepărta urmele ce ar putea duce la gelozie sau posesivitate.
Este mai greu pentru un bărbat să se îndrăgostească cu adevărat de femeile cu care are o relație de poligamie, deoarece nu va simți niciodată că acestea îl vor „sluji” în adevăratul sens al cuvântului, așa cum își dorește un bărbat. Acesta vrea întotdeauna să simtă că deține controlul și că tot ce face o femeie este doar pentru el, iar în poligamie acest lucru nu este posibil.
Ființele umane nu sunt construite pentru a fi nule. Acestea vor investi întotdeauna sentimente în tot ceea ce fac, vor simți gelozia și vor încerca să construiască pentru a avea siguranța zilei de mâine.
Poliamoria și gelozia
Chiar și oamenii poligami sunt geloși, chiar dacă sunt obișnuiți cu acest stil de viață și li se pare normal să împartă totul. Dr. Elisabeth Sheff ce avea o relație poliamoria și a menționat că nu a experimentat niciodată sentimentul de gelozie a ținut să rectifice, după 15 ani, spunând că a simțit de multe ori ce înseamnă să fii gelos.
În general, barbații ce sunt adepții relațiilor poliamoroase tind să pună mai mult accent pe imaginea lor decât pe sentimentele pe care le oferă partenerilor.
Niciodată nu puteți oferi dragoste în mod egal mai multor parteneri
Oamenii poliamoroşi tind să creadă în egalitate dar niciodată nu vor putea să trateze în același mod toți partenerii.
De ce nu pot fi tratați toți partenerii în mod egal?
Atunci când încerci să tratezi toți partenerii în mod egal, ajungi să te îndepărtezi total de sentimentele ce ar putea exista pe termen lung. Pentru a-i trata pe toți în același mod, trebuie să fii detașat total, ceea ce nu mai înseamnă o relație. Este imposibil să privești doi oameni pe care îi cunoști în același mod, iar asta înseamnă că nu va exista niciodată egalitate într-o relație poliamoroasă.
Într-o astfel de relație există întotdeauna o persoană care așteaptă mai mult, care ia mai mult, care investește mai mult și care nu va accepta unele lucruri. De exemplu, un bărbat va alege întotdeauna doar o parteneră cu care să își petreacă noaptea de Valentine`s day, ceea ce înseamnă că pe restul le-a clasat pe loc secund.
Asta nu e egalitate, nu-i așa?
Nu va exista niciodată egalitate în această situație, indiferent de cât de mult ne-am dori să privim toți partenerii în același fel. Aici vorbim de emoții umane care se schimbă cu viteza luminii. Nu putem trata cu superficialitate cele mai intense trăiri.
Iată o poveste ce va mai lămuri câteva lucruri
O doamnă a fost căsătorită cu un bărbat ce era adeptul poligamiei. Din moment ce aceasta era soția lui și aveau și copii împreună, era numită „femeie primară”.Deoarece are rolul de femeie primară, cu siguranță vă gândiți că se implică cel mai mult din punct de vedere emoțional, în comparație cu celelalte femei din viața soțului ei, oferind cel mai mult timp și cele mai intense sentimente.
În ciuda aparențelor, lucrurile stau total opus. Aceasta nu a fost niciodată sigură de sentimentele soțului și din cauza geloziei, nu reușea niciodată să se implice în relație, tot ce mai era între ei doi fiind doar obișnuința și copiii ce nu îi lăsau să se îndepărteze. Acest bărbat începea să fie din ce în ce mai distant și nu mai oferea femeii primare cea mai mare atenția.
Acesta vorbea în timpul mesei cu altă femeie, raspundea apelurilor chiar și în timpul discuției cu soția și întrerupea momentele romantice atunci când era chemat în altă parte. Soțul își petrecea cea mai mare parte a timpului alături de femeia secundară, chiar dacă soția trebuia să fie întotdeauna pe primul plan din punct de vedere ierarhic.
Vedeți de ce nu va exista niciodată egalitate?
Femeile ajung să fie mult mai sensibile și indispuse în momentul în care observă că bărbatul de lângă ele se încarcă din punct de vedere emoțional și sexual în altă parte, cu altă femeie. Aceste lucruri vor determina partenerii, în cele din urmă, să își dorească razbunare sau să tolereze totul într-un mod mecanic, fără a mai simți vreo trăire.
Din aceste nenumărate motive, în cele din urmă, cei mai mulți ajung să fie din nou adepții monogamiei, fiindu-le extrem de greu să se readapteze la noua viață.
Monogamia nu este doar un semn al credinței ci reprezintă unirea a două persoane ce își promit că vor împărți totul. Monogamia nu înseamnă că trebuie să ai doar o singură relație, cu o singură persoană pe tot parcursul vieții, ci să oferi toate resursele tale unei singure persoane pentru o perioadă de timp, asta însemnând o viață sau doar câteva luni.
Întotdeauna vrem să avem parte de tot ce e mai bun, iar asta înseamnă că și noi ar trebui să oferim tot ce putem pentru bunăstarea celor dragi. Dar cu loialitatea ce facem? Cum să ne simțim compleți atunci când nu putem fi loiali cu cei din jurul nostru? Monogamia ne întregește, ne lasă să fim loiali unei singure persoane.
Monogamia nu este singura cale de a trăi dar înseamnă loialitate, cea mai de preț valoare a unei persoane. Mulți oameni nu sunt dispuși să se implice trup și suflet în tot ceea ce fac, iar asta duce la o detașare ce naște dorința unei relații poligame.
Legatura directă dintre nevoie și libertate
Cu toții înțelegem nevoia unei varietăți sexuale. Asta nu este o noutate și atât femeile cât și bărbații au nevoie de diversitate. Toți plătim un preț atunci când ajungem să ne implicăm total într-o relație. În acel moment ne asumăm toate riscurile și încercăm să oferim tot ce avem mai bun. Monogamia nu înseamnă succes garantat și viață fără griji însă este definiția clară a iubirii și a loialității supreme.
Despre ce este viața dacă nu despre iubire? Cum oferim un singur suflet mai multor persoane?
Sacrificiul este o artă ce ne ajută să construim un viitor mai bun.