Dacă ai simțit vreodată că ești tras în toate direcțiile la locul de muncă și că îți pierzi concentrarea când ești nevoit să termini multe taskuri, află că te înțelegem! Nu ești singurul!
Din ce în ce mai multe studii arată faptul că oamenii, atunci când cred că fac “multitasking” și sunt eficienți, de fapt își mută doar atenția de la un obiectiv la altul. În loc să lucreze eficient la mai multe proiecte în același timp, nu fac decât să jongleze cu taskurile, pierzând toata atenția și eficacitatea de care au dat dovadă până în acel moment.
Cu toate astea, dacă ești un “multitasker” înrăit s-ar putea să nu crezi în atenția asupra unui singur obiectiv până în momentul în care îți pierzi concentrarea și nu mai reușești sa duci la bun sfarșit cele începute.
Psihologul Yana Weinstein, fondatoar “The Learning Scientists”, a elaborat un test destul de simplu pentru a evidentia efectul pe care îl are jonglarea cu mai multe activități.
Testul poate fi făcut și de tine:
- Numără de la 1 la 26;
- Recită alfabetul de la A la Z;
- Combină-le pe cele două: 1-A-2B-3C.
Testul realizat de Yana Weinstein demonstrează faptul că punctul 3 nu poate fi dus la bun sfârșit. Dacă unui om îi este greu să alterneze două taskuri atât de simple, imaginați-vă cât ar dura alte activități mult mai complexe pe care le-ar avea de făcut în fiecare zi.
Lumea prea agitată în care trăim ne cere ca atenția noastră să fie divizată în mai multe direcții în același timp, dar sunt căi prin care putem limita distragerile și spori eficiența.
Inlătură tot ce te poate distrage!
Primul pas este să pui deoparte smartphone-ul. În condițiile în care nu poți evita device-urile, încearcă să te ferești cât de mult poți de “news feed”. Facebook a scos la iveală faptul că oamenii au o nevoie constantă de noutăți, motiv pentru care le este greu să ignore rețelele de socializare.
Pentru a evita contactul cu astfel de pagini atunci când ești nevoit să administrezi un business online, exstă aplicații care pot opri paginile între orele setate de tine. “News Feed Eradicator” te ajută să scapi de pagina de news a Facebook-ului.
Ceva mai elaborată este extensia pentru Chrome – Stay focused – care te ajută să blochezi site-urile dorite pe perioada în care lucrezi. Exista și posibilitatea să setezi timpul limită petrecut într-o zi pe astfel de pagini.
Cu toate că există multe astfel de aplicații, nimic nu reprezintă o variantă sigură, în comparație cu disciplina pe care ar trebui să o realizăm singuri, dar ne pot oferi mâna de ajutor de care avem nevoie pentru a începe să reducem timpul irosit.
Citește mai mult!
Barack Obama reușea, în timpul mandatului, să aloce măcar o oră din zi cititului.
Warren Buffet a sfătuit studenții care se pregătesc de o carieră în investiții să citească minim 50 de pagini pe zi. Această activitate nu doar că îmbunățește cunoștințele, dar atenția asupra unei cărți, fără alte distrageri, timp de 30 de minute pe zi crește puterea de concentrare și dezvoltă și alte abilități ale creierului.
Exersează!
Poate veni ca o surpriză, dar exercițiile fizice au un efect benefic asupra minții și fizicului. Surpinzător este cât de rapid apar aceste efecte.
Wendy Suzuki, profesor la Universitatea din New York și autoarea a “Health Brain, Happy Life”, a spus recent la TED Talk că laboratorul ei a arătat ca o sala de fitness în momentele în care a avut nevoie de concentrare maximă.
Mindfulness!
Cunoscută și ca o tehnică spirituală, sau chiar meditație, beneficiile ei au devenit din ce în ce mai cunoscute în rândul celor care caută să fie mai eficienți la locul de muncă. Pentru a-și ajuta angajații să depășească stresul de la job, companii precum Google, Nike și Apple oferă sesiuni de mindfulness.
Aplicațiile de tipul Headspace și Calm te pot ajuta să începi drumul spre mindfulness.
După ce am aflat aceste aspecte, putem menționa faptul că cea mai importantă “aplicație” care te poate ajuta până la capăt este disciplina. Nu este nicio problemă să te folosești de unele trucuri de mai sus, dar nu uita că cel mai important este să te hotărăști în ce direcție se duce atenția ta atunci când încerci să îți atingi obiectivele.