Monday, September 25, 2023
Acasă Familie şi Relaţii Află tot ce voiai să ştii despre „hygge” – cuvântul preferat al...

Află tot ce voiai să ştii despre „hygge” – cuvântul preferat al celei mai fericite naţiuni

Ce înseamnă Hygge?

În ultimii doi ani, hygge a devenit subiectul mai multor articole din faimoase publicaţii străine precum The Guardian, New York Times, Country Living, dar şi al mai multor cărţi, dintre care “The Little Book of Hygge” de Meik Wiking şi “How to Hygge” de Signe Johansen. Devenit un trend şi pe platformele sociale precum Instagram şi Pinterest, acesta a ajuns un concept răspândit şi îmbrăţişat în întreaga lume.

Ceea ce îl face un concept atât de popular este accesibilitatea sa, atât ca stil de viaţă, cât şi din perspectiva financiară. Majoritatea lucrurilor care stau la baza acestui stil de viaţă pot fi foarte accesibile oricui. În mare este vorba despre comfort, căldură şi o stare interioară de bine.

“Hygge” provine din cuvântul “hugga” care înseamnă a consola, a dezmierda. Din acelaşi cuvânt provine şi cuvântul englezesc “hug”. Se cunoaşte faptul o îmbrăţişare îţi aduce căldura, comfort şi sentimentul de intimitate. La fel şi Hygge.

sursă foto: vedikuspszichologia.com

Un cuvânt polivalent

Danezii folosesc “hygge”atât ca substantiv, cât şi ca adjectiv. Dar mai există şi cuvântul “hyggelig” (citit HUE-gah-lee) care descrie lucrurile care au hygge. Hygge se mai foloseşte şi ca extensie a unor cuvinte, cum ar fi “hyggebusker” (pantaloni de casă) sau “hyggekrog” (un loc comfortabil pentru citit).

În realitate însă, în Danemarca, hygge înseamnă mai mult decât un simplu cuvânt – reprezintă nucleul întregii culturii daneze. Autorul cărţii  “The Little Book of Hygge”, care este şi CEO-ul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, spune că ideea de hygge este fundamentală pentru danezi, aşa cum este ideea de libertate pentru americani. Poate acesta este unul din motivele pentru care populaţia Danemarcei este considerată a fi cea mai fericită din lume, în ciuda climatului rece şi umed şi a sezonului ploios şi intunecat care durează mai mult de jumătate a unui an.

Hygge deconstruit

Pentru a putea înţelege mai bine ce reprezintă hygge, ne putem ghida după cinci caracteristici :

Confortul. În cartea sa, Wiking relatează una dintre amintirile sale cele mai “hygge”. Acesta îşi aminteşte cum a petrecut Crăciunul alături de prietenii săi într-o cabană din pădure. După un lung traseu montan, au petrecut timpul împreună în jurul focului din cabană, îmbrăcaţi în pulovere şi şosete groase de lână şi sorbind vin fiert. Întreaga imagine prezentată de el abundă în comfort: căldura şi trosnitul lemnelor din şemineu, puloverele pufoase, vinul fierbinte, toate acestea pe fondul zapezii şi al frigului din afara cabanei.

Prietenia. Celălalt sentiment care completează imaginea creată de Wiking este acela al camaraderiei, al prieteniei strânse şi al apartenenţei. Desigur, hygge există şi în solitudine, atunci când te bucuri de o carte bună, sub o pătura, sorbind ceai, de exemplu. Însă hygge este mai profund când este împărtăşit cu ceilalţi. Alex Beauchamp, blogger la Hygge House, vede Hygge ca pe “o arta a intimităţii”.

Relaxarea. Nu este neapărat acelaşi lucru cu a sta pur şi simplu liniştit. Spre exemplu, o plimbare prin pădure într-o zi de toamnă, în special alături de prieteni, poate fi foarte hygge, însă trebuie să fie vorba despre plăcere şi relaxare. Claus Meyer, un bucatar-chef danez, explică cum că atunci când danezii se reunesc în jurul mesei, încep adesea cu aperitivul, apoi urmează o plimbare liniştită de o oră-două înainte de felul principal. Acest ritm relaxat de mers face parte din întreaga experienţă hygge.

Comuniunea cu natura. Deşi este foarte comfortabil să petreci timpul acasă, o viaţă hygge este în mare parte concentrată în jurul naturii. Hygge înseamnă să fii conştient şi recunoscător, să te bucuri de sunetele, peisajele şi parfumul naturii. Gătitul cu ingrediente naturale este de asemenea parte din experienţa hygge. Danezii aduc natura în interiorul casei lor şi încearcă să fie cât mai conectaţi cu ceea ce îi înconjoară.

Simplitatea. Hygge este despre a te putea bucura de lucrurile simple din viaţă şi a înlocui fuga după “mai mult” cu trăitul în prezent şi aprecierea a tot ceea ce avem.

 

Exemple de Hygge

Articolele despre hygge tind să se învârtă în jurul activităţilor de iarnă. Zilele răcoroase şi întunecate sunt contextul perfect pentru a te retrage acasă, înconjurat de lumânari, perne şi pături, ciocolată caldă, pulovere călduroase şi o carte sau un serial preferat. Se pare că există şi mancare Hygge, cum ar fi clătitele, budinca şi tocana fierbinte.

Cu toate acestea, există hygge şi vara. Picnicurile, gătitul în aer liber, un film vizionat în aer liber, noaptea. Vara, hygge ne aduce mai aproape de natură.

 

Cum Hygge te ajută să economiseşti bani

Activităţile anti-hygge, precum ieşitul în club, mâncatul în oraş şi shoppingul au ceva în comun: sunt costisitoare. Activităţile hygge tind să fie mai puţin costisitoare sau chiar gratuite. Acesta e un motiv în plus să adoptăm acest stil de viaţă.

Desigur, ca orice trend, hygge poate fi folosit pentru a vinde produse scumpe. Charlotte Higgins, editor la The Guardian, vorbeşte despre exploatarea acestui concept în a vinde produse asociate cu acesta, precum: pături, vin, textile, yoga, vacanţe şi programe de relaxare, haine comfortabile, lână, cărţi, etc. Doar că hygge nu este despre “lucruri”, ci despre o stare pe care nu o obţii cheltuind bani.

Hygge este accesibil pentru oricine. Este vorba despre a ne încetini ritmul vieţii, a îmbrăţişa rolul naturii în viaţa noastră şi a ne face mai mult timp pentru cei dragi şi pentru activităţile care ne aduc bucurie.

sursă foto: mhpbooks.com

Cum sa “hygge”:

 1. Aprinde lumânari

Poţi întreba orice danez şi îţi va răspunde că cel mai uşor mod de a crea o atmosferă hyggelig este prin a aprinde lumânări. Cetăţenii Danemarcei consumă mai multe lumânări decât orice alta naţie. În limba daneză, există chiar şi un cuvânt pentru cel care stinge lumânările – “lyselukker”.

 

 1. Aprinde un foc

Dacă o lumânare te poate ajuta să ajungi mai uşor la hygge, un foc este cu atât mai eficient. Este mult mai reconfortant să priveşti un foc sau să te încălzeşti lângă unul, decât lângă o lampă cu lumină artificială. Dacă nu ai şemineu acasă, cel mai apropiat lucru pe care îl poţi face este să urmăreşti pe YouTube un video cu un astfel de foc care arde între 3 şi 10 ore. Da, chiar există.

 

 1. Poartă haine comfortabile

Hainele lăâi şi moi, halatele, puloverele şi şosetele sau papucii din lână ne fac întotdeauna să ne simţim bine, “ca acasă”.

 

 1. Fă o plimbare

Danezii adoră plimbările, indiferent de anotimp. Cel mai Hyggelig este când te plimbi alături de cineva. Este o ocazie bună să împărtăşeşti gânduri, să vorbeşti, să asculţi şi să te bucuri de compania cuiva. Şi căţelul tău este un bun companion de drum.

 

 1. 5. Plimbă-te cu bicicleta

Bicicletele, desigur, sunt extrem de populare în Danemarca. Copenhaga este oficial primul oraş al bicicletelor din lume. Bicicletele sunt hygge pentru că te obligă unui ritm mai lent, spre deosebire de maşini, dându-ţi astfel ocazia să te bucuri de peisaje. Conform numeroaselor studii, cei care merg cu bicicleta spre serviciu sunt şi mai sănătoşi şi mai fericiţi decât cei care conduc maşina. Dacă nu ai o bicicletă, poţi folosi serviciile locale de bike-sharing.

 

 1. Ia masa cu cineva

Gătitul acasă este mult mai hyggelig decât mâncatul în oraş. Pentru a organiza o cină acasă cu prietenii, focusează-te pe mâncarea de casă, simplă şi delicioasă şi nu neapărat pe “haute cuisine”. Prezentarea şi platingul pretenţios nu sunt necesare. Mult mai importante sunt gustul mâncării şi atmosfera care ii face pe toţi să se simtă ca acasă. Dacă nu ai dispoziţia să găteşti pentru o gaşcă întreagă, organizează o seară în care fiecare aduce mâncarea sa preferată, astfel lucrurile vor fi şi mult mai interesante.

 

 1. Bea o băutura fierbinte

Băutura cea mai hygge din Danemarca este “glogg”, un vin fiert picant, spre exemplu. Însă pentru a te simţi hygge, orice băutura fierbinte este grozavă. Nu există nimic mai plăcut decât să te bucuri de o băutură fierbinte, uitându-te pe fereastră la ploaia de afară.

 

 1. Citeşte o carte

Cititul te ajută să te detaşezi de lumea agitata şi epuizantă de afară. Este o cale bună de a te relaxa, de a-ţi crea propria lume în care regăseşti starea hygge. Uneori, tot ce ne trebuie este o carte, o pătură şi o cană de ceai.

 

 1. Uită-te la televizor cu prietenii tăi

Privitul la televizor poate fi o activitate hygge atunci când o faci cu mai mulţi prieteni. Este un prilej bun de a împărtăşi experienţe, de a râde sau a discuta.

 

 1. Boardgames

Organizează o seară de boardgames. Prietenii tăi se vor bucura să vină în vizită cu jocurile lor preferate. Deşi unii poate sunt mai competitivi, de cele mai multe ori jocurile care nu includ tehnologie sunt mult mai interactive şi distractive pentru toată lumea.

 

 1. Cântă!

În Danemarca, cântatul este o activitate foarte comună la care îţi inviţi şi prietenii. Dacă există printre ei şi instrumentişti, cu atât mai bine! Puteţi avea o seară de jamm session.

 

 1. Alintă-te

Verbul din engleză “to cuddle” înseamnă a-ţi face culcuş în braţele cuiva. E un termen englezesc care nu are echivalent lingvistic în limba română, însă starea e aceeaşi atunci cand stai langă oamenii îndrăgiţi. Orice aţi face, faptul că simţi persoana de lângă tine îţi aduce o stare de bine şi de împlinire, iar sentimentul de intimitate contribuie la starea de hygge.

 

Un cuvânt de final

Cel mai frumos lucru la hygge este că, în teorie cel puţin, este accesibil oricui. Pentru că majoritatea activităţilor hygge nu implică investiţii sau cheltuieli majore, cu toţii ne putem bucura de acest stil de viaţă.

Pentru mulţi dintre noi, timpul este cel mai mare obstacol. Aproape că a devenit un trend să fim cât mai ocupaţi şi stresaţi, să ne aglomerăm cu fel şi fel de responsabilităţi şi obligaţii.

Însă acest stil şi ritm accelerat de viaţă sunt motivele pentru care a apărut necesitatea de a trăi hygge. Ne obligă să încetinim, să ne mai relaxăm, să reînvăţăm să ne bucurăm de noi înşine şi de lucrurile mărunte care ne sunt la dispoziţie oricând. Este vorba despre alegerea de a ne bucura de viaţa noastră. Odată ce realizăm că alergăm zilnic pe lângă lucrurile cu adevărat importante, putem lua decizia să încercăm să fim mai prezenţi şi să apreciem ceea ce avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Descoperă tot ce trebuie să știi despre rampele auto

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău și totodată ai fost suficient de inspirat încât să te gândești la o...

Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unor parcuri cu panouri fotovoltaice!

Dacă îți dorești un parc cu panouri fotovoltaice, poți fi încrezător că este o investiție foarte bună și o soluție inovatoare și durabilă pentru...

Descoperă 5 lucruri pe care este bine să le știi despre coșurile de fum

Toate prețurile aferente întreținerii unei locuințe au crescut considerabil în ultimul an, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, precum și în contextul războiului...

Descopera informatiile de care ai nevoie inainte de a-ti face un tatuaj!

Tatuajele sunt la moda inca din trecut si nu se demondeaza daca sunt lucrate frumos, iar modelele alese sunt potrivite persoanei si o reprezinta! Fie...

Tot ce trebuie sa stim despre un implant dentar. Afla informatii utile de la specialisti

Daca te afli in situatia in care ai pierdut un dinte, atunci mergi cat mai repede la medicul dentist. In felul acesta vei evita...