Monday, September 23, 2019
Acasă Familie şi Relaţii Crezi că înțelegi psihologia relațiilor online? Află mai multe despre întâlnirile din...

Crezi că înțelegi psihologia relațiilor online? Află mai multe despre întâlnirile din mediul digital

Nu încape îndoială că societatea a devenit una digitală în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți dintre noi petrecem un timp îndelungat online și, astfel, în mod natural, creăm relații asemănătoare în multe privințe cu cele offline.

Suntem creaturi sociale și căutăm tot timpul conexiune și interacțiune cu alți oameni, iar online cateodată pare mai simplu. Poate că ne căutăm jumatatea în mediul online, sau ne-am creat întâmplător o rețea de prieteni prin diversele interacțiuni pe rețelele de socializare. Orice fel de relații alegem să ne creăm în mediul online, vor exista atât aspecte pozitive cât și negative.

Concepția generală este că relațiile online sunt mai ușoare. Poți fi oricine vrei tu să fii, fără teama de a fi judecat, iar respingerea are un impact mult mai scăzut, nu-i așa? Dar totuși, nu este chiar atât de lipsit de complicații. De ce? Care sunt diferențele între relațiile offline și cele care se desfășoară strict în mediul online? Ce tip de comportament adoptăm în astfel de cazuri și ce ne dezvăluie aceasta despre relațiile noastre online?

Psihologia relațiilor create pe internet

Dinamica unei relații online poate fi explicată și înțeleasă în mare parte prin psihologia tradițională. Ca să putem înțelege mai bine aceste tipuri de relații care sunt relativ noi în societatea actuală, trebuie să observăm cu atenție următoarele aspecte:

 • Rolul percepției;
 • Ce lipsește din relația online;
 • Percepție versus realitate;
 • Rolul mecanismelor de apărare;
 • Avantajele și dezavantajele.

Rolul percepției

Iată o definiție care o să te facă să te gândești la rolul percepției în relațiile online. Desigur că o să o găsești derutantă, dar totul va căpăta sens.

„Percepția este procesul prin care devii conștient sau înțelegi informația senzorială.”

Ori senzorialul lipsește, ori este distorsionat în relațiile online. Partea senzorială e compusă din atingere, vedere, auz, gust și miros. Se poate vedea imediat cu ce tip de probleme ne putem confrunta în acest caz. În relațiile online, cel mai des folosit simț este văzul, dar chiar și acela este limitat. Desigur, putem folosi o cameră web, numai că aceasta este folosită mai rar și oricum distorsionează vocea, iar gesturile subtile sau expresiile feței nu pot fi observate foarte ușor. Astfel, în relațiile online pierdem foarte multe dintre detaliile semnificative care întăresc legătura dintre oameni.

Ce lipsește din relațiile online?

Este evident că mare parte din simțurile noastre nu pot fi utilizate în relațiile online. Mai multe studii au încercat să descopere în ce proporție este importantă comunicarea verbală versus comunicarea non-verbală. Rezultatele variază, dar niciunul nu exclude importanța celei din urmă pentru dezvoltarea relațiilor interumane.

Unul dintre studii arată ca 93% din comunicare e compusă din limbajul corpului și restul de 7% din vorbit. Aceasta înseamnă că, în relațiile online abiltățile noastre sunt reduse atât de mult încât nici nu poți pricepe ce mai rămâne. Cât de eficiente pot fi relațiile online dacă suntem atât de limitați în ceea ce privește tehnicile de comunicare?

Percepție versus realitate

Când este vorba despre relațiile online și despre cât de reale sunt acestea, trebuie să ne răspundem sincer la întrebarea: Cât de mult credem în înformațiile senzoriale pe care le primim?

Bineînțeles că percepția noastră este alterată foarte ușor, chiar și în cazul relațiilor offline, dar de aici nu putem decât să tragem concluzia că relațiile online vor suferi o alterare mult mai serioasă a înțelegerii și cunoașterii noastre despre realitate.

Sunt o sumedenie de întrebări care te frământă atunci când ai relații online. Cine este persoana din spatele ecranului? Cum știm că simțurile nu se înșeală în legătură cu aceasta? Cine suntem noi pe internet? Ne dezvăluim întreaga personalitate sau încercăm să ascundem părți din ea? Cum ne văd alții? Oare ne înțeleg greșit sau înțeleg exact ce vrem să transmitem? Ce putem cu adevărat să cunoaștem despre cineva doar văzând ce tastează?

Rolul mecanismelor de apărare

Pentru a încerca să răspundem la toate aceste întrebări, ar trebui să observăm cu atenție cele mai întâlnite probleme ale relațiilor online dar și tipurile de comportamente pe care le folosim. Un aspect important îl constituie mecanismele de apărare pe care le utilizăm. Cu toții folosim aceste mecanisme, fie că suntem constienți când o facem, fie că nu.

·           Proiecția

Proiecția poate fi definită foarte simplu, prin transferarea emoțiilor sau caracteristicilor noastre inacceptabile. Pentru că ne este greu să le acceptăm la noi înșine și să ni le asumăm, atunci le tranferăm la altă persoană și o acuzăm de acele lucruri fără ca aceste acuzații să aibă vreo legatură cu realitatea. Lumea online ne permite, cu foarte mare usurință, să facem aceste proiecții fără vreo consecință sau vreo șansă să realizăm că nu este corect ceea ce gândim.

·           Idealizare și depreciere

În termeni simpli, idealizarea și deprecierea înseamnă tendința de a vedea oamenii sau lucrurile în termeni de bun sau rău, fără a realiza că orice este format dintr-un amestec de aceste două concepte.

În ceea ce privește deprecierea, aceasta se traduce prin sentimentul că noi suntem intrinsec buni și alții sunt răi, sau invers. Acest tip de comportament se va observa la o persoană în momentul în care te va pune pe un piedestal în timp ce se va subestima pe sine, sau când va fi constant critic la adresa ta și se va considera pe sine superior.

În relațiile online este foarte simplu să nu fim conștienți de aceste caracteristici. În cazul în care o persoana nu alege să îți prezinte și părțile ei negative, atunci vei vedea doar partea bună, fără să poți demonstra dacă aceasta este reală.

·           Transferul

Presupune transferarea emoțiilor puternice asupra unui alt obiect sau persoană față de cea care ți-a provocat acele emoții. De exemplu, ai fost vreodată nervos la muncă și, odată ajuns acasă te-ai purtat agresiv cu partenerul tău? Acesta este transferul. Nevoia ta de a te descărca de emoțiile negative se deplasează spre orice altceva, astfel încât tu să te poți elibera de ele.

Transferul se poate observa extrem de des în mediul online. Se poate vedea cum majoritatea este furioasă și adresează comentarii agresive fără motive cu adevărat serioase pe un forum, sau cât de ușor și dur critică orice lucru cu care nu este de acord. Totuși, există transfer și în cazul emoțiilor pozitive. O persoană care își dezvăluie sentimentele mai greu poate simți că îi este foarte confortabil să fie afectuos și iubitor cu prietenii online.

·           Distorsionarea

Distorsionarea se referă la gânduri sau mentalități exagerate. Iată mai jos căteva exemple de astfel de distorsionări care se întamplă în mediul online:

Concluziile pripite: „O persoană mi-a ignorat comentariul la un articol, prin urmare nu mă place.”

Generalizarea : „Toți blogerii indieni sunt escroci.”

Personalizarea: „Google mi-a respins aplicația pentru că nu îi place stilul meu de scris.”

Raționalizarea emoțională: „Simt că Dumnezeu există, prin urmare trebuie să fie adevărat.”

·           Sublimarea

Acesta este un mecanism de apărare pozitiv, deoarece presupune ca emoțiile și instinctele noastre negative să fie transformate sau folosite într-un mod pozitiv. În mediul online, acest mecanism de aparare se materializează prin scrierea de poezii, crearea unui blog, crearea de artă sau filmulețe prin care să ne exprimăm sentimentele și să îi ajutăm pe alții.

Avantajele și dezavantajele relațiilor online

 Oricine a reușit să dezvolte relații online a putut observa că există atât părți pozitive cât și părți negative ale acestora.

Avantaje:

 • Posibilitatea de a întalni oameni cu care nu ar fi existat ocazia de interacțiune în mediul offline;
 • Asumarea mai multor riscuri, deoarece sunt mai puține consecințe de suportat. Este extraordinar de eliberarator să te poți exprima precum simți, fără teamă;
 • Posibilitatea de a crea relații fără să simți anxietatea cauzată de interacțiunea cu alți oameni. Ne putem simți mai încrezatori dacă suntem în spatele unui ecran;
 • Sentimentul de libertate creat de eliberarea de rolurile impuse de către societate. Putem fi cine dorim să fim;
 • Posibilitatea de a gândi clar ideile și gândurile pe care vrem să le exprimăm;
 • Există persoane care se exprimă mult mai bine în scris și astfel mediul online le este benefic, deoarece pot comunica mai eficient.

Dezavantaje:

 • Lipsa de implicare în procesul de a cunoaște o persoană. Daca cineva cu care comunicăm are un comportament diferit față de obicei, atunci nu ne mai străduim să înțelegem motivul. De ce am face-o când avem atăt de multe alte opțiuni?
 • Lipsa comunicării non-verbale. Dacă sunt persoane mai expresive, care gesticulează mult sau își ating interlocutorul în timp ce discută, le va fi dificil în relațiile online, pentru că niciuna din aceste opțiuni nu sunt valabile;
 • Posibilitatea de a fi mințit și manipulat;
 • Posibilitatea interpretării greșite a ceea ce o persoană dorește să comunice;
 • Comunicarea este superficială, nefiind posibil schimbul de energii între cei doi interlocutori.

În concluzie, omul este o creatură socială care simte nevoia de interacțiune, iar această interacțiune s-a transferat de-a lungul anilor în mediul online. Fiind o societate digitalizată, nu putem să desconsiderăm acest subiect. Atât în mediul online cât și în cel offline putem dezvolta relații de calitate, doar că în mediul online suntem limitați în ceea ce privește abilitățile de percepție, posibilitățile de exprimare și transmitere a sentimentelor, emoțiilor și gândurilor, dar în același timp, putem să fim oricine vrem să fim, fără necesitatea de a ne încadra într-un anumit rol determinat de societate. Orice tip de relație ar alege fiecare, important este să îi cunoaștem avantajele, dezavantajele și eventualele probleme, astfel încât să fim pregătiți să gestionăm o anume situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Leonard Doroftei: „Cred ca nu ar fi om pe strada pe care sa nu il iau in brate si sa ii spun ca il...

Fostul campion Leonard Doroftei a trasmis un mesaj, dupa ce a plecat din Romania, prin intermediul caruia explica ce ar face daca s-ar intoarce...

Care este cea mai calculata metoda de a alege un semineu pe colt? Afla acum raspunsul

Indiferent ca vrei sa iti renovezi casa, cabana sau vrei sa te apuci de o noua constructie, sunt anumite aspecte pe care nu le...

Decontarea directa pentru asigurarea RCA va fi obligatorie

Potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, in viitorul apropiat va fi obligatorie decontarea directa a asigurarilor RCA. „Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa...

Vopsire MDF sau infoliere MDF? Vezi ce merita sa alegi pentru mobilier rezistent si aspectuos

MDF-ul este un derivat din lemn extrem de apreciat, atat de clientii business, cat si de clientii persoane fizice. Nu numai producatorii de mobila...

Vrei sa stii care este pretul unui lac pentru lemn exterior? Vezi unde gasesti cele mai bune oferte

Daca te afli in cautarea unui lac foarte bun pentru a proteja (de orice fel de intemperii) mobilierul de gradina, gardurile, ferestrele si usile...