Monday, September 25, 2023
Acasă Travel Tot ce trebuie să știi înainte de a vizita Marrakechul. Importanța unui...

Tot ce trebuie să știi înainte de a vizita Marrakechul. Importanța unui ghid și principalele obiective turistice pe care să nu le ratezi

Orașul Marrakech se întinde pe o suprafață destul de mare, iar părțile mai noi sunt extrem de accesibile pentru turiști. În vechea parte zidită a orașului, Medina, vizitatorii tind să se rătăcească din cauza aglomerației, însă acesta nu este neapărat un lucru rău. Există tarabe cu mâncare peste tot, așa că nu vei muri de foame. Există mici magazine și curți fascinante la fiecare colț, așadar nu te vei plictisi niciodată. Există palate și moschei de vizitat, riaduri de care să te minunezi, artizani de fotografiat și suc proaspăt de portocale pentru a-ți stinge setea.

Și mai este Djemma el Fna, incredibila piața principală. Este simplu: dacă te vei pierde prin împrejurimi, întreabă cum poți ajunge la Djemma.

Crezi că ai nevoie de un ghid turistic?

Dacă aceasta este prima ta vizită în Africa de Nord, atunci e de preferat să apelezi la un ghid turistic. Ghizii oficiali, în cea mai mare parte a lor, sunt istorici foarte buni, calificați, și fără îndoială vor vorbi pe limba ta sau măcar într-o limba pe care o cunoști. Aceștia te vor ajuta să te concentrezi asupra detaliilor care fac acest oraș medieval intr-adevăr unic. Obiectivele turistice sunt mult mai interesante atunci când ai acces la întreaga poveste ce se află în spatele lor.

Un ghid te va ajuta să te liniștești atunci când te vei simți puțin copleșit de agitație. Ghizii te pot ajuta, de asemenea, să le ceri oamenilor permisiunea de a le face o fotografie. În unele cazuri, este chiar indicat să ai un ghid care să te ajute să negociezi sau să-ți spună ce ar însemna o afacere “bună” (dar, de obicei, aceștia vor fi de partea vânzătorului, bineînțeles). O excursie individuală de o jumătate de zi este potrivită pentru a te orienta și pentru a te face să te simți suficient de confortabil pentru a explora întregul oraș.

Cât de mult costă un ghid turistic?

Dacă participi la un tur organizat, un ghid va fi adesea parte din pachet. Atunci când călătorești pe cont propriu, hotelul îți poate recomanda adesea un ghid cu care are un parteneriat. Aceasta este o idee bună, pentru că poți face imediat o plângere dacă nu ești mulțumit de serviciile pe care le primești. Cu toate acestea, atunci când îți alegi singur ghidul care să te însoțească, asigură-te că acesta este unul oficial, autorizat și calificat să îți arate obiectivele turistice. Mulți ghizi oficiali sunt istorici de profesie și sunt foarte bine educați. Ei pot vorbi, de asemenea, mai multe limbi, ceea ce te va ajuta în cazul în care tu nu cunoști limba lui natală.

Astfel, vei putea avea parte de un tur mai interesant. Costul unui tur individual de o jumătate de zi va fi, în general, de aproximativ 300-350 DH și de aproximativ 500-600 DH pentru un tur ce durează o zi întreagă. Prețurile pot varia, desigur, dar dacă te târguiești prea mult, este posibil să ajungi să petreci foarte mult timp în magazinele de carpete sau în alte locuri în care ghidul primește un comision.

khaleejtimes.com

Nici nu îți vei da seama când vei intra în alt magazin de carpete sau de parfumuri

Ai grijă! Orice ghid turistic, chiar dacă te asigură că nu are niciun parteneriat cu comercianții, te va duce la cel puțin un magazin de parfumuri și într-un magazin de carpete. Este inevitabil să nu se întâmple acest lucru, tot ce trebuie să faci este doar să mergi cu el. Bucură-te de priveliște și de magazinele unice în care se simt mirosuri senzaționale! Acceptă ceașca de ceai oferită adesea de negustori și nu te simți presat să cumperi ceva din acel loc. Doar dă-i tipului care te ajută să alegi cel mai potrivit produs un bacșiș. Dacă ești cu adevărat împotriva plimbărilor prin magazine, ar fi indicat să îți anunți ghidul înainte de a începe turul. S-ar putea să ajute și să ocolească aceste locuri.

Rătăcit și speriat în Marrakech?

Dacă te rătăcești și te simți hărțuit de oameni care te urmăresc sau care te întreabă „de unde ești”, intră într-un magazin, muzeu, restaurant sau într-un riad. Trage-ți sufletul, ia-ți o ceașcă de ceai și roagă proprietarul localului să te îndrume spre cel mai apropiat punct de reper pe care îl cunoști (cum ar fi „Djemma”). Nu plăti un copil pentru a te ajuta să-ți găsești drumul. Asta va încuraja mai mulți copii să facă bani în acest mod și îi va descuraja pe unii să mai meargă la școală, să își continue studiile. Întotdeauna încearcă să ceri sfaturi de la comercianți. Ei nu își vor părăsi magazinul/taraba pentru a te urmări să îți facă ceva, știind că ești turist, că ai bani la tine și că ești singur.

Chiar dacă uneori te poți simți intimidat, păstrează-ți calmul și amintește-ți că în aceste zone crimele sau jafurile sunt extrem de rare, motiv pentru care nici ție nu ți se va întâmpla absolut nimic.

Hărți

Cele mai multe hoteluri și riaduri vor avea o hartă mică pentru tine, iar orice ghid turistic autorizat va avea la el una pe care să ți-o ofere. Poți descărca și în telefon hărți și ghiduri turistice pe care să le consulți pe toată durata călătoriei. Centrele de informare turistică au hărți gratuite și este recomandat să intri într-un astfel de loc în momentul în care ai nevoie de orice fel de informație. Personalul de acolo este întoatdeauna primitor si te va ajuta cu cel mai mare drag, fără să aibă vreo pretenție din partea ta.

Ce să vizitezi în Marrakech?

Marrakechul este unul dintre cele mai renumite orașe ale Marocului, de aici și numărul mare de turiști ce calcă zilnic pământul cu iz oriental. Acest oraș incredibil este plin de obiective turistice remarcabile pe care nu trebuie sub nicio formă să le ratezi, fie că te plimbi alături de un ghid turistic, așa cum am vorbit mai sus, fie că vrei să fii independent.

Sunetele deosebite și mirosurile condimentate din Marrakech te vor atrage în mrejele orientale și te vor determina să programezi deja următoarea excursie pe aceste meleaguri.

În continuare, îți vom prezenta 10 obiective turistice pe care nu trebuie, sub nicio formă, să le ratezi dacă ajungi în Marrakech.

  1. Djemma el-Fna

Djemma el-Fna este inima Marrakechului și nu trebuie ocolită. Popularul loc din centrul vechi al orașului se trasformă într-un adevărat târg medieval, odată cu lăsarea serii. Atât localnicii cât și cei mai buni actori îți vor încânta privirea și te vor face să te simți de-al locului. Marocanii obișnuiesc să ia masa târziu, astfel că vei găsi și tot felul de bucate proaspăt preparate, ce te vor atrage de îndată ce le vei simți mirosul. Cu 10 dolari poți mânca orice îți dorești. Vânzătorii vor încerca să te atragă și își vor lăuda marfa în fel și chip. Prețurile sunt mai ridiate decât în restul zilei, așa că trebuie să ai grijă la ce hotărăști să cumperi.

  1. Medina – paradisul vânzătorilor

Este cunoscut faptul că Marrakechul este paradisul vânzătorilor dar și a celor care doresc să se întoarcă acasă cu valizele pline de bunătăți. Aici vei găsi standuri cu de toate. Vânzătorii sunt mereu prietenoși și încearcă să îți atragă atenția prin toate mijloacele posibile. Nu cumpărați niciodată nimic fără a negocia! Acesta este farmecul celebrului bazar. Vei vedea că poți achiziționa un suvenir chiar cu mai puțin de jumătate de preț. Totul ține doar de puterea ta de negociere.

  1. Liniște și pace în gradinile Majorelle

Situate la nord-vest de Medina, celebrele grădini Majorelle te vor încânta datorită diversității de plante rare de care dispun dar și datorită liniștii pe care o găsești aici. Spre deosebire de restul orașului care este mai mult decât agitat, aici te poți relaxa pentru 30 de minute, după care te poți întoarce liniștit la cumpărături. Grădinile Majorelle se află în Marrakech încă din anul 1919, în 1980 fiind cumpărate de Pierre Bergé și Yves Saint Laurent și restaurate. Se recomandă ca aceste grădini să fie vizitate dimineața, cât mai devreme, atunci când totul este mai liber și mai liniștit, penru a vă putea bucura, cu adevărat, de toată priveliștea oferită.

  1. Mormintele Saadian

Din secolul 16 până în secolul 17, dinastia Saadiană a condus o mare parte din sudul Marocului. Mormintele au fost create de sultanul Ahmed al-Mansour pentru membrii familiei sale, acum fiind îngropați în acest loc mai mult de 60 de membri ai dinastiei. În secolul 17, mormintele au fost acoperite de un rival al familiei pentru ca dinastia să dispară definitiv de pe fața pământului. Mai târziu, în 1917, mormintele au fost redescoperite și au devenit unele din principalele atracții turistice din Marrakech.

  1. Celebrele cursuri de gătit

Bucătăria marocană este celebră în întreaga lume datorită mâncărurilor aromate, extrem de gustoase, supelor și mâncărurilor la grătar asezonate cu tot felul de mirodenii. În Marrakech, bucătăria este mai mult decât o artă, iar celebrii bucătari organizează cursuri de gătit unde orice turist poate găti rețete marocane, cu ajutorul specialiștilor.

Aceste cursuri includ și achiziționarea ingredientelor ce vor fi folosite ulterior. Astfel, veți merge în piață la cumpărături, pentru a alege ingredientele și condimentele de care aveți nevoie.

  1. Băile cu abur în Hammam

Un hammam este o baie publică în care pot fi făcute celebrele băi cu abur populare în Africa de Nord. Aceste băi erau extrem de populare în trecut, doar cei de viță nobilă având parte de un asemenea răsfăț. Astăzi nu mai există atât de multe hammamuri publice, însă multe dintre hotelurile din Marrakech au așa ceva pentru turiștii ce le calcă pragul.

  1. Vizitați Dyers Souk

O destinație perfectă pentru fotografii, în Dyers Souk vă veți putea plimba printre mătasea și lâna proaspăt vopsită ce atârnă din tavan. Aici veți putea descoperi obiceiuri și tradiții chiar de la oamenii locului ce pregătesc aceste materiale populare în Maroc.

  1. Vizitați muzeul Dar Si Said

Cunoscut și sub numele de Muzeul de Arte Marocane, Dar Si Said se află în opulentul palat deținut de Grand Vizier Bou Ahmed. Acesta este un simbol al opulenței marocane și deține mozaicuri și tencuieli complicate ce fură toate privirile. Camerele muzeului sunt pline cu obiecte de artă, obiecte tradiționale, bijuterii prețioase, piese din ceramică și arme valoroase.

  1. Ali Ben Youssef Medersa

Construită în secolul 14 și complet restaurata de saidieni cu două secole mai târziu, Ali Ben Youssef Medersa a fost până în anul 1960 o școală de lucru. Aici au fost găzduiți până la 900 de studenți religioși, camerele cărora pot fi vizitate și astăzi. Pe coridoare încă se mai poate auzi chemarea la rugăciune, acțiune cu impact impresionant asupra turiștilor.

  1. Participă la Festivalul Artelor Populare din Marrakech

Acest festival este organizat în luna iunie sau iulie și atrage anual un număr foarte mare de turiști în Marrakech. Aici veți putea face cunoștință cu tradițiile din Maroc, dansuri ale locului, cântece și tot felul de piese de teatru impresionante. Evenimentele în aer liber au o mare priză la publicul străin, turiștii înghesuindu-se să vadă tot ce se întâmplă.

Acestea find prezentate, poți observa că Marrakechul este un oraș care nu doarme niciodată, un loc în care vei simți în permanență mirosul condimentelor și parfumurilor orientale, în care te vei târgui cu negustorii și în care vei găsi cea mai fină mătase din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Descoperă tot ce trebuie să știi despre rampele auto

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău și totodată ai fost suficient de inspirat încât să te gândești la o...

Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unor parcuri cu panouri fotovoltaice!

Dacă îți dorești un parc cu panouri fotovoltaice, poți fi încrezător că este o investiție foarte bună și o soluție inovatoare și durabilă pentru...

Descoperă 5 lucruri pe care este bine să le știi despre coșurile de fum

Toate prețurile aferente întreținerii unei locuințe au crescut considerabil în ultimul an, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, precum și în contextul războiului...

Descopera informatiile de care ai nevoie inainte de a-ti face un tatuaj!

Tatuajele sunt la moda inca din trecut si nu se demondeaza daca sunt lucrate frumos, iar modelele alese sunt potrivite persoanei si o reprezinta! Fie...

Tot ce trebuie sa stim despre un implant dentar. Afla informatii utile de la specialisti

Daca te afli in situatia in care ai pierdut un dinte, atunci mergi cat mai repede la medicul dentist. In felul acesta vei evita...