Știai că mediul ambiant îți poate afecta simțul gustului? Realitatea virtuală vine cu un răspuns

0
1409
sursă foto: mensory.com

Produse identice, gusturi diferite. Care este explicaţia oamenilor de ştiinţă

Stiai ca locul unde ne aflăm poate influența simțul gustului? Acesta dictează felul în care mâncăm, determinându-ne să alegem mâncăruri pe care le considerăm mai savuroase spre deosebire de cele fără un gust aparte. În plus, în timp ce mâncăm, creierul primește semnale esențiale cu privire la calitatea mâncării.

Gustul este un simț crucial pentru evoluția noastră și de-a lungul istoriei ne-a ajutat să ne menținem în viață. Cu toate acestea, există o serie de factori diferiți care pot influența percepția noastră asupra aromelor culinare. Conform unui nou studiu efectuat de cercetătorii din Universitatea Cornell, Ithaca, New York, ceea ce gustăm în timp ce mâncăm este influențat semnificativ de locul unde luăm masa.

“Când mâncăm, nu percepem doar gustul și aroma hranei, ci și informații cu privire la împrejurimile noastre” afirmă Robin Dando. Pentru a testa modalitatea prin care împrejurimile unui individ pot altera percepția asupra gustului, cercetătorii au invitat 50 de persoane la un experiment bazat pe realitate virtuală. Fiecare participant a fost expus, cu ajutorul căștilor, la trei medii diferite: o cabină senzorială, o bancă în parc și un hambar de vite.

În fiecare dintre aceste cazuri, participanții au mâncat câte o mostră de brânză cu mucegai, toate identice. Ulterior, cercetătorii le-au cerut să evalueze cât de mult le-a plăcut mostra de brânză în fiecare mediu. Mai mult, le-au cerut să determine cât de sărata și înțepătoare le-a părut mostra în fiecare caz.

În mod evident, participanții au fost influențați de mediul în care se aflau. Când au mâncat brânza în mediul hambarului de vite, participanții au simțit mâncarea mai înțepătoare față de celelalte medii.

sursă foto: thegalleria.eu

Cum ajută realitatea virtuală?

Dando spune: “consumăm mâncare în împrejurimi care ne influențează percepția asupra mâncării.” Acest studiu a furnizat de asemenea și un alt rezultat și anume că oamenii de știință pot adapta cu ușurință și fără costuri adiționale tehnologia realității virtuale pentru uzul în evaluarea senzorială a hranei. Aceasta reprezintă o metodă calitativă de analiză în domeniul științei senzoriale.

Știința senzorială a alimentelor se concentrează asupra felului în care indivizii percep și răspund către diferite tipuri de mâncăruri și băuturi, această știință având mai multe aplicabilități. O aplicabilitate importantă este, de exemplu, îmbunătățirea experienței de a mânca pentru persoanele în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânesc, unii oameni pot pierde o parte din simțul gustului și de aceea nu mai consumă mâncare la fel de multă sau la fel de sănătoasă.

Realitatea virtuală le permite cercetătorilor să recreeze cu ușurință un set variat de medii, fără a fi nevoiți să investească în materiale și resurse costisitoare. “Acest studiu validează utilitatea realității virtuale, grație mediului imersiv disponibil pentru testare” explică Dando. “Vizual, realitatea virtuală conferă calitățile mediului însuși pentru alimentele consumate – făcând acest tip de testare eficient din punct de vedere al costurilor”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here