Cum să faci o alegere de carieră atunci când eşti indecis

0
1420
sursă foto: dlpindia.com

Cu mii de opțiuni de carieră disponibile, cum o vei alege pe cea potrivită pentru tine? Dacă nu ai încă nici o idee despre ceea ce ţi-ar plăcea să faci, sarcina poate părea insurmontabilă. Din fericire, nu este. Gândeşte-te cu atenţie la asta, urmează sfaturile de mai jos şi vei vedea că te apropii de decizia cea mai inspirată pentru viitorul tău.

 

Fă-ţi o auto-evaluare

Înainte de a putea alege cariera potrivită, trebuie să înveți despre tine. Valorile, interesele, abilitățile și aptitudinile tale, în combinație cu tipul de personalitate, fac ca unele ocupații să fie mai potrivite pentru tine, în vreme ce altele se vor dovedi inadecvate.

Foloseşte instrumente cunoscute de auto-evaluare, aşa numitele teste de aptitudini, pentru a obține informații despre trăsăturil talee  și pentru a genera ulterior o listă de ocupații care ţi se potrivesc bine pe baza acestora. Unii oameni aleg să lucreze cu un consilier de carieră sau cu alți profesioniști în dezvoltarea carierei, care îi pot ajuta să facă progrese în acest proces.

Fă o listă de ocupații care îţi atrag interesul

Probabil că ai mai multe liste de ocupații în fața ta în acest moment, generate de fiecare dintre instrumentele de autoevaluare pe care le-ai utilizat. Pentru a te menține organizat, ar trebui să le combini într-o singură listă principală.

În primul rând, caută cariere care apar pe mai multe liste și copiază-le pe o pagină necompletată. Pune titlu “Ocupații de explorat”: auto-evaluarea ta a  indicat că acestea sunt potrivite pentru tine pe baza mai multor trăsături, deci ia-le în considerare.

Apoi, găseşte  în listă ocupaţiile care te atrag cel mai mult. Acestea pot fi cariere pe care le cunoşti doar puțin și ai vrea să le explorezi mai atent. . Include  profesii despre care nu ști prea mult: S-ar putea să înveţi ceva neașteptat. Adaugă-le pe lista ta principală.

 

Explorează ocupațiile din lista principală

Acum, obține câteva informații de bază despre fiecare ocupație din listă: vei fi încânta că ai reușit să  restrângi lista până la numai 10 până opțiuni

Găseşte descrieri de locuri de muncă și cerințe educaționale de formare și de acordare a licențelor în surse publicate. Află despre oportunitățile de avansare şi foloseşte-te de informațiile de pe piața muncii pentru a obține date despre câștiguri și perspective de angajare.

Planifică interviuri de informare

Când mai ai doar câteva ocupații rămase pe listă, începe să efectuezi mai multe cercetări aprofundate. Organizează întâlniri cu persoane care lucrează în ocupațiile de care eşti interesat. Ele pot oferi cunoștințe de primă mână despre carierele de pe lista scurtă. Accesează reţele precum LinkedIn pentru a găsi persoane cu care să ai aceste interviuri informative.

sursă foto: thriveglobal.com

Alegerea carierei

În cele din urmă, după ce ai făcut toate cercetările, eşti probabil gata să faci o alegere.  Optează pentru profesia care o consideri cî îţi aduce cea mai mare satisfacție, pe baza tuturor informațiilor pe care le-ai adunat.

Cunoaşte-ţi obiectivele

Odată ce iei o decizie, identifică obiectivele pe termen lung și pe termen scurt. Făcând acest lucru îţi va va permite în cele din urmă să lucrezi în domeniul ales. Obiectivele pe termen lung se întind în mod obișnuit aproximativ trei până la cinci ani, în timp ce, de obicei, poți atinge un obiectiv pe termen scurt într-o perioadă de la șase luni la trei ani.

Lasă-te îndrumat de  cercetarea pe care ai făcut-o cu privire la educația și instruirea necesare. Dacă nu ai toate detaliile, fă mai multă cercetare. Odată ce ai toate informațiile de care aveai nevoie, seteatză-ţi obiectivele: un exemplu de obiectiv pe termen lung ar fi completarea educației și formării. Obiectivele pe termen scurt includ înscrierea la facultate, programe de ucenicie sau alte programe de formare și practică.

Scrie un plan de acțiune pentru carieră

Întocmeşte un plan de acțiune în carieră, un document scris care stabilește toți pașii pe care trebuie să îi faci pentru a-ţi atinge obiectivele. Gândieşte-te la asta ca  la o foaie de parcurs care te va duce de la punctul A la B și apoi la C și D. Notează toate obiectivele pe termen scurt și lung și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ajunge la fiecare. Include orice obstacole care ar putea să te împiedice de la realizarea obiectivelor modurile în care le poţi  depăși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here