Munca de freelancer îți induce ideea de relaxare, de program stabilit după nevoile tale și de lipsa unui șef care să te bată tot timpul la cap. Toate bune și frumoase, doar că, de multe ori, pentru aceia dintre noi care nu se motivează foarte bine singuri, lucrul de acasă poate deveni o povară.
Este esențial să amenajezi un birou care să te facă cât mai productiv cu putință, fără elemente care să te distragă, plin de voie bună și care să îți ofere chef de lucru.
Folosește-te de lumina zilei
Oamenii au nevoie de lumină naturală pentru a prinde energie. Lucrul într-un mediu artifical, cu lumini reci și fără acces la un geam poate deveni o povară. Pur și simplu simți nevoia să ieși la o porție de soare și e de înțeles. Soarele sporește cantitatea de vitamina D din organism, așa că avem nevoie de el.
Nu muta toată mobila
Un birou amenajat acasă nu presupune o cameră goală. Trebuie să lucrezi într-un mediu natural, plăcut. Tot ce trebuie să ții departe sunt factorii care te distrag. Nu sta prea aproape de bucătărie sau vei fi tentat să ronțăi snacks-uri toată ziua. Gasește un loc liniștit din casă și pune-ți tot ce ai nevoie în camera cu pricina. Fă un templu al productivității cu plante și cărți și tot ce îți mai trece prin cap.
Ai grijă la aparatură
Ok, acum lucrezi de acasă, dar așteptările colaboratorilor tăi sunt aceleași. Cum ar fi să îți cedeze internetul în timpul unui videocall important sau atunci când ai o modificare importantă de făcut în sistem? Totul trebuie să fie la zi, de la hardware până la software. Aici vorbim despre un PC/laptop performant, un smartphone care să poată rula în mod multitasking și internet rapid. În rest, nu uita de update-uri pentru sistemele de operare pe care lucrezi.
Fă locuri speciale pentru toate stările
Ce vrem să spunem mai exact? Să zicem că ai un task care presupune concentrare – ei bine, aici va trebui să stai la birou, lângă laptop, făcând research și calculând date importante. Dar, de cealaltă parte, este posibil să treci printr-un proces de creație. Ce spațiu e mai potrivit pentru asta? Poate un fotoliu, o canapea, o masă cu scaun pe balcon?! Exact. Despre asta e vorba. Fiecare tip de task trebuie să aibă un loc special în biroul tău.
Viața de freelancer poate reprezenta o adevărată provocare până când ajungi să te obișnuiești cu activitățile. Ca freelancer, trebuie să fii proactiv și să îți evaluezi munca de unul singur. Succes!