Sunday, January 17, 2021
Acasă Familie şi Relaţii Timpul petrecut de copii pe device-uri nu are un mare efect asupra...

Timpul petrecut de copii pe device-uri nu are un mare efect asupra somnului, arată un nou studiu de la Oxford University

Studiul concluzionează că relația dintre somn și timpul petrecut  în fața unui monitor de către copii este “extrem de slabă”.Dar un medic din UK spune că descoperirile nu sunt în conformitate cu experiența lui clinică.

Studiul, condus de Oxford Internet Institute, se bazează pe date din 2016 din Statele Unite despre sănătatea copiilor, în care părinții au completat chestionare legate de mediul în care locuiesc, în casă.

Timpul “în mediul online” al copiilor se bazează pe raspunsul la doua întrebări despre obiceiurile din timpul zile la copiii cu vârstele cuprinse între 6 luni și 17 ani:

  • cât timp petrec copiii la calculator, telefon, jocuri video sau alte device-uri.
  • cât timp petrec în fața televizorului privind programe sau joacă jocuri video

Rezultatele au arătat că cei tinerii care petrec mai puțin timp cu device-uri dorm doar puțin mai mult decât ceilalți, care își petrec mare parte din zi în fața unui ecran.

Spre exemplu, tinerii care nu au interacționat cu niciun device în cursul zilei dorm în medie 8 ore și 51 de minute.

Cei care au stat “lipiți” de ecran timp de 8 ore într-o zi au dormit 8 ore și 21 de minute.

Studiul s-a bazat pe un eșantion de 50,000 persoane tinere din toate statele din US.

 

Jet lag

Un alt studiu, publicat în Journal of Pediatrics, spune că fiecare oră petrecută în fața unui monitor rezultă în 3-8 minute de somn pierdut în timpul nopții.

Monitoarele sunt acum o fixație a copilariei și, profesioniștii și părinții își exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea că mulți copii își iau device-urile în pat și continuă să le folosească în loc să doarmă.

US National Sleep Foundation a îndemnat părinții să îi facă pe copii să înceteze să mai folosească device-urile electronice după ora de somn “pentru că lumina albastră emisă de ecrane poate să întârzie somnul să apară”

Pe site-ul fundației se menționează că acești copii pot avea, din cauza luminii din ecran, senzația pe care o oferă diferența de fus orar.

Date prea puține

Autorul studiului, Prof. Andrew Przbylski, crede că sunt mulți factori pe care ar trebui să îi avem în vedere.

“E mai ușor să ne bazăm pe rutine de somn și un program regulat. E mai important să îi învățăm ce înseamnă un somn regulat decât să le spunem că device-urile joacă un rol important în odihna lor.”

În același timp, multe companii, inclusiv Apple, Google și Facebook, au introdus metode de a înregistra cât timp a petrecut user-ul în fața device-ului în cursul zilei.

Câțiva dintre conducătorii marilro companii le-au interzis propriilor copii accesul la device-uri.

Fostul șef al Apple, Steve Jobs le-a interzis copiilor săi să folosească iPad-urile.

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates a interzis copiilor săi telefonaele până au devenit adolescenți.

Și actualul lider Apple apus că el nu și-ar lăsa nepotul să folosească social media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum iti dai seama ca turbina nu mai functioneaza corect?

Turbina este o piesa importanta in ansamblul motor al unui vehicul, care poate creste cu pana la 40% puterea acestuia. In conditii normale, o...

Cele mai interesante lucruri despre Zanzibar

Cand auzi de Zanzibar cel mai probabil te gandesti la acele locuri cu  ape turcoaz extrem de limpede, nisip fin alb, palmieri inalti si...

Exercitii pentru un abdomen mai ferm

Vrei sa ai un abdomen puternic si plat? Atunci poti sa iti indeplinesti aceasta dorinta arzatoare de-a ta daca pe langa o alimentatie adecvata...

Ai o terasa acasa si ai nevoie de o hidroizolatie de calitate? Afla cum sa alegi varianta optima!

Daca nu ai studiat piata de hidroizolatii inca, dar vrei sa-ti amenajezi terasa de acasa de cat mai bine, trebuie sa stii ca ai...

Cele mai ravnite trucuri de la stilistii starurilor

Te-ai intrebat mereu de ce hainele arata mai bine pe celebritati? Atunci trebuie sa descoperi care sunt trucurile stilistilor astfel incat sa poti apela...