Goana după cripto-monedă şi încălzirea globală
Criptomoneda Bitcoin a fost intens promovată de creatorii săi ca o modalitate eficientă de a contribui la rezolvarea celor mai presante probleme ale lumii, de la persoane fără adăpost și trafic de carne vie și până la cancer și criza financiară globală.Abilitatea Bitcoin de a reduce riscul fraudei și al securității a transformat-o în cea mai transparentă monedă digitală de pe piață, iar mulți consideră că acesta ar fi următorul pas spre a trage la răspundere guvernele pentru emisiile de carbon și chiar pentru a dezvolta o piață de reducere a amprentei de carbon a lumii.
Există însă și o parte întunecată a acestei valute: un nou studiu provenind de la Universitatea Hawaii a descoperit că, pe măsură ce Bitcoin este din ce in ce mai utilizat, cantitatea mare de energie electrică folosită în acest sens ar putea influența creșterea temperaturilor peste 2°C până în anul 2033.
Ce legătură există între Bitcoin şi schimbările climatice
Conform Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), o creștere de 2°C a temperaturii globale ar putea reduce disponibilitatea apei în anumite zone cu până la 30%, ar putea influența dispariția speciilor arctice, precum ursul polar și renul și ar putea de asemenea să expună 10 milioane de oameni la inundații.
Chiar dacă Bitcoin nu este principalul responsabil pentru poluarea industrială masivă din SUA, rata alarmantă de emisie a dioxidului de carbon pe fondul comerțului cu această criptomonedă ridică un semn de întrebare.
Cercetătorii sunt conștienți că nu pot prezice viitorul monedei digitale, în special datorită faptului că are o istorie scurtă, bazată pe cicluri aleatorii de creștere și descreștere. Cu toate acestea, aceiași cercetători adoptă un model conservator: dacă Bitcoin va fi utilizat la o rată apropiată de cel mai încet ritm al tehnologiilor majore, precum cel al mașinilor, al cardurilor de credit sau al aerului condiționat, mediul va fi alterat semnificativ, fără posibilitatea inversării acestui efect.
Camillo Mora, autorul acestui studiu, relatează: “ E suficient să te uiți la ceea ce s-a întâmplat în Florida [cu Uraganul Michael] în acest an. Nu a fost depășit nici măcar un grad și deja au fost produse efecte dezastruoase”.
Prosperitate sau vulnerabilitate?
Dacă Bitcoin continuă să prospere, ar putea crea o vulnerabilitate în plus pentru clima globală, prin cauzarea unor dezastre precum secete, furtuni tropicale și creșterea nivelului mării. IPCC prezice deja că lumea se află pe drumul spre creșterea temperaturii cu 1.5°C până în 2040. Însă tranzacțiile cu Bitcoin ar influența aceste temperaturi peste pragul de 2°C mai devreme decât așteptările specialiștilor. Pe scurt, industria ar putea dubla magnitudinea dezastrelor climatice actuale, spune Camilor Mora.
Dacă legătura dintre Bitcoin și dezastru climatic nu pare credibilă, am putea lua în considerare modalitatea prin care această valută este tranzacționată: pentru a transfera plăți sau a face achiziții, Bitcoin folosește un registru digital denumit blockchain, ale cărui înregistrări sunt verificate de mineri digitali – un proces costisitor care necesită o putere foarte mare a calculatorului.
Pentru studiul lor, cercetătorii au studiat eficiența calculatoarelor utilizate pentru minarea Bitcoin, locațiile din lume unde acest proces are loc și cantitatea de emisii de CO2 ale producției de electricitate din acele țări.
Un raport recent a descoperit că electricitatea folosită pentru tranzacția cu un singur Bitcoin ar putea alimenta o casă pentru aproape o lună. Doar în anul 2017, utilizarea Bitcoin a produs 69 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon, cam tot atât cât statul Arkansas.
O cale posibilă de a reduce emisiile este să încetinim procesul prin a acumula mai multe tranzacții în block (fișierul unde sunt înregistrate datele). Dar acest lucru ar reduce viteza și eficiența care au consacrat Bitcoin ca o monedă digitală de succes.
Probabil că cea mai viabilă soluție este aceea ca Bitcoin să recunoască avantajele financiare ale transformării într-o economie mai eficientă din punct de vedere energetic. Dar chiar și atunci, industria în sine va trebui să acționeze rapid.
“În clipa de față, nu există motive de îngrijorare”, spune Mora, [dar dacă Bitcoin] continuă să crească, situația ar putea scăpa de sub control destul de repede.”