Cea mai veche sticlă de vin din lume rămâne nedeschisă din secolul al IV-lea

0
1564
sursă foto: thevintagenews.com

Acest artefact cu totul unic are o vechime de 1650 de ani și este este parte din exponatele Muzeului de Istorie al  Palatinatului din Germania.

Amfora de sticlă are mânere în formă de delfini și este sigilată cu ceară. În conținutul sticlei se află şi ulei de măsline, acesta fiind folosit  în trecut drept conservant: astfel a şi fost împiedicată oxidarea vinului aflat în sticlă.

Sticla Speyer a fost găsită în mormântul unui nobil roman în 1867, în regiunea Renania-Palatin din Germania și a provocat o adevărată agitație între istorici și arheologi din acea vreme.S-a spus că nobilul proprietar a fost îngropat împreună cu sticla de vin,  acesta fiind de altfel un obicei vechi,  legat de  credinţele romanilor despre viaţa după moarte. Precum şi la egipteni sau greci, dar şi în superstiiţiile populare româneşti,  exista credinţa potrivit căreia cel trecut în lumea de apoi poate folosi hrana sau băuturi.  Se spune că mormântul din apropierea orașului Speyer conține și sarcofagul celor doi soți.

Sticla antică, mărturie pentru mii de ani de istorie și obiceiuri umane, a fost numită după orașul în care a fost descoperită.. În zilele de glorie ale Romei antice, cultele vinului și vinului au fost erau foarte preţuite.

sursă foto: atlasobscura.com

În timpul Primului Război Mondial, un chimist a analizat sticla Speyer, dar nu a deschis-o niciodată, iar vinul a fost ulterior donat Muzeului de Istorie al  Palatinatului. De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință au sperat să obțină permisiunea de a analiza temeinic conținutul flaconului, fără succes până acum.

Unii oameni de știință și microbiologi sunt de părere că sticla nu trebuie deschisă; între aceştia se numără şi Ludger Tekampe, curatorul colecției Muzeul de vinuri folclorice. “Nu suntem siguri daca ar putea sa suporte şocul in aer. Este încă lichid și există unii care cred că sticla ar trebui să facă obiectul unei noi analize științifice, dar nu suntem siguri “, a spus Tekampe în această privință.

Acest artefact rar al lumii antice a fost creat în primele zile ale tradiției producției și consumului de vin, care a fusese începută de vechii greci. Tradiția a fost mai târziu îmbrățișată de vechii romani, care l-au adoptat pe Dionysus, zeul grec al agriculturii, vinului și fertilității, și l-au redenumit Bacchus.

Spre deosebire de opinia comună care ne învaţă că vinul este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, se presupune că vinul Speyer nu este bun de băut. Potrivit cotidianului Daily Mail, profesorul Monika Christmann a spus că, deși vinul Speyer ar putea să nu fie stricat, totuşi gustarea acestuia nu ar fi o experienţă plăcută.

Tu cu ce fel de mâncare ai asorta un vin de 1650 de ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here