Monday, September 23, 2019
Acasă Food & Drinks Cea mai veche sticlă de vin din lume rămâne nedeschisă din secolul...

Cea mai veche sticlă de vin din lume rămâne nedeschisă din secolul al IV-lea

Acest artefact cu totul unic are o vechime de 1650 de ani și este este parte din exponatele Muzeului de Istorie al  Palatinatului din Germania.

Amfora de sticlă are mânere în formă de delfini și este sigilată cu ceară. În conținutul sticlei se află şi ulei de măsline, acesta fiind folosit  în trecut drept conservant: astfel a şi fost împiedicată oxidarea vinului aflat în sticlă.

Sticla Speyer a fost găsită în mormântul unui nobil roman în 1867, în regiunea Renania-Palatin din Germania și a provocat o adevărată agitație între istorici și arheologi din acea vreme.S-a spus că nobilul proprietar a fost îngropat împreună cu sticla de vin,  acesta fiind de altfel un obicei vechi,  legat de  credinţele romanilor despre viaţa după moarte. Precum şi la egipteni sau greci, dar şi în superstiiţiile populare româneşti,  exista credinţa potrivit căreia cel trecut în lumea de apoi poate folosi hrana sau băuturi.  Se spune că mormântul din apropierea orașului Speyer conține și sarcofagul celor doi soți.

Sticla antică, mărturie pentru mii de ani de istorie și obiceiuri umane, a fost numită după orașul în care a fost descoperită.. În zilele de glorie ale Romei antice, cultele vinului și vinului au fost erau foarte preţuite.

sursă foto: atlasobscura.com

În timpul Primului Război Mondial, un chimist a analizat sticla Speyer, dar nu a deschis-o niciodată, iar vinul a fost ulterior donat Muzeului de Istorie al  Palatinatului. De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință au sperat să obțină permisiunea de a analiza temeinic conținutul flaconului, fără succes până acum.

Unii oameni de știință și microbiologi sunt de părere că sticla nu trebuie deschisă; între aceştia se numără şi Ludger Tekampe, curatorul colecției Muzeul de vinuri folclorice. “Nu suntem siguri daca ar putea sa suporte şocul in aer. Este încă lichid și există unii care cred că sticla ar trebui să facă obiectul unei noi analize științifice, dar nu suntem siguri “, a spus Tekampe în această privință.

Acest artefact rar al lumii antice a fost creat în primele zile ale tradiției producției și consumului de vin, care a fusese începută de vechii greci. Tradiția a fost mai târziu îmbrățișată de vechii romani, care l-au adoptat pe Dionysus, zeul grec al agriculturii, vinului și fertilității, și l-au redenumit Bacchus.

Spre deosebire de opinia comună care ne învaţă că vinul este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, se presupune că vinul Speyer nu este bun de băut. Potrivit cotidianului Daily Mail, profesorul Monika Christmann a spus că, deși vinul Speyer ar putea să nu fie stricat, totuşi gustarea acestuia nu ar fi o experienţă plăcută.

Tu cu ce fel de mâncare ai asorta un vin de 1650 de ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Leonard Doroftei: „Cred ca nu ar fi om pe strada pe care sa nu il iau in brate si sa ii spun ca il...

Fostul campion Leonard Doroftei a trasmis un mesaj, dupa ce a plecat din Romania, prin intermediul caruia explica ce ar face daca s-ar intoarce...

Care este cea mai calculata metoda de a alege un semineu pe colt? Afla acum raspunsul

Indiferent ca vrei sa iti renovezi casa, cabana sau vrei sa te apuci de o noua constructie, sunt anumite aspecte pe care nu le...

Decontarea directa pentru asigurarea RCA va fi obligatorie

Potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, in viitorul apropiat va fi obligatorie decontarea directa a asigurarilor RCA. „Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa...

Vopsire MDF sau infoliere MDF? Vezi ce merita sa alegi pentru mobilier rezistent si aspectuos

MDF-ul este un derivat din lemn extrem de apreciat, atat de clientii business, cat si de clientii persoane fizice. Nu numai producatorii de mobila...

Vrei sa stii care este pretul unui lac pentru lemn exterior? Vezi unde gasesti cele mai bune oferte

Daca te afli in cautarea unui lac foarte bun pentru a proteja (de orice fel de intemperii) mobilierul de gradina, gardurile, ferestrele si usile...