Regula treimei
Regula presupune respectarea compoziției fotografice, prin a împărți cadrul în 3 segmente (atât vertical, cât și orizontal). Există telefoane care permit activarea unei funcții tip “grid” pentru a ajuta în compoziția cadrului dorit. Prin respectarea acestei reguli, toate fotografiile vor avea un aspect simetric, armonios și plăcut vizual.
Încearcă un alt unghi
Pentru a ieși din starea de fotografiere comodă, poți oricînd să îți schimbi unghiul pentru a obține o imagine inedită. Cea mai abordată este “aplecarea urbană”, contra-planul, care te ajută să vezi totul de jos în sus. Recomandat pentru priveliști urbane, acest unghi te va ajuta să obții perspective dramatice ale clădirilor și a altor structuri geometrice din oraș.
Foloseste funcția HDR pentru apusuri
Fotografiile de răsărit și de apus sunt deosebite, însă pot fi greu de obținut din cauza diferenței de contrast. Părțile reprezentate prin roșu, galben și portocaliu pot fi prea luminoase, în timp ce în prim plan totul este întunecat. Scopul este acela de a obține cât mai multe detalii în prim plan fără a supraexpune cerul, în special dacă te afli într-o zonă verde.
Seria Google Pixel – renumită pentru funcția HDR
Dacă telefonul tău are o funcție HDR, este recomandat să o activezi pentru a te asigura că faci fotografii dinamice. Telefoanele Android One și Google Pixel dețin această funcție, utilizând aptitudinile Google AI de a compune o imagine din mai multe cadre, fiecare realizată la timpi de expunere diferiți. Practic, vei putea obține detalii în cele mai întunecate, dar și luminoase părți ale imaginii, cu rezultate impresionante.
Funcția manuală
Există trei situații când funcția manuală este utilă: prima te va ajuta să realizezi fotografii în detaliu sau macro, prin apropierea de subiect atât cît îți permite obiectivul. A doua situație este cea în care poți încetini timpul de expunere pentru imagini cu luminozitate redusă. Evident, va trebui să te asiguri ca telefonul este bine fixat pe o suprafață plană sau te poți folosi de un trepied. Dacă faci fotografii în timpul zilei, asigură-te că mărești viteza de expunere pentru a evita fotografii prea luminoase. A treia situație când funcția manuală este folositoare, este aceea când vrei să controlezi sensibilitatea senzorului, sau ISO. Această opțiune trebuie setată la un nivel scăzut pentru telefoane, pentru a evita un aspect granular.
Focus și expunere
Chiar și atunci când realizezi fotografii în funcția auto, telefonul îți oferă posibilitatea controlării unor parametri. Dacă vrei să fotografiezi un peisaj de departe, telefonul va focusa de unul singur punctele de interes. Cu toate acestea, multe telefoane alterează luminozitatea imaginii pentru a pune în evidență subiectul ales. Mai exact, riști să faci fotografii supraexpuse.
Pentru a evita acest lucru, unele telefoane îți oferă posibilitatea alegerii punctelor focale pentru a observa părțile din cadru care ar putea fi supraexpuse. Cu cât este mai avansată camera, cu atât mai puțin va trebui să își fac griji în privința supraexpunerii.
Ţine cont de sfaturile de mai sus şi imaginile tale vor câștiga admirația celor pasionați de fotografie, iar tu îți vei putea îmbunătăți aptitudinile cu fiecare nou cadru. Succes!